Pfundstopf

Nog steeds ben ik op zoek naar nationale gerechten. Daarbij ontdek je ook ontzettend veel streekgerechten. Dat zijn wel geen nationale gerechten maar waarschijnlijk bestaan die ook niet in grote landen. Ook streekgerechten zijn vaak heel bijzonder. Vorige keer zei ik al dicht bij huis te beginnen. Daarom zocht ik voor dit blog in Duitsland. Daar kwam ik een eenvoudig ovengerecht tegen, Pfundstopf genaamd. Van welke streek in Duitsland het vandaan komt heb ik niet terug kunnen vinden. Misschien is het niet echt streekgebonden. Het is in ieder geval typisch Duits. Daarom wil ik het ook niet vertalen in pondsschotel of zoiets. Het is veel. Vooral veel vlees. Zoals de heerlijke Duitse schnitzels. Die smaken nergens zo goed als daar. Ze zijn ook nergens zo groot als daar. Vroeger zeiden we tegen elkaar bij alles wat Duits is: ‘Het hoeft niet mooi of lekker te zijn. Als het maar groot of veel is’. Daarbij steevast refererend aan Hermanns Denkmal nabij Detmold in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen waar ik als kind eens toevallig (?) tegenaan liep.

Hermannsdenkmal in Detmold

Hermannsdenkmal in Detmold

Het gerecht is genoemd naar de hoeveelheden die er van ieder ingrediënt in moet. Zo krijg je een gerecht wat, naar ik begrepen heb, in Duitsland veel gegeten wordt op bijvoorbeeld feesten waar veel mensen blijven eten. Natuurlijk omdat het vooraf kan worden bereid, het in grote hoeveelheden is te maken en het ook nog eens smakelijk is.
Maar heb je nou geen feest en wil je dit gerecht toch maken dan maak je gewoon een Halbe Pfundstopf ;-). Genoeg voor 5 personen.
Hieronder mijn recept voor het volle pond, Pfundstopf voor 10 personen:
Ingrediënten:
500 gram Goulash-/hacheevlees
500 gram varkensvlees (in blokjes/reepjes gesneden, bv schnitzels))
500 gram gerookt spek (in blokjes gesneden)
500 gram uien (in ringen)
500 gram tomaten (in plakjes)
500 gram paprika’s diverse kleuren (in vieren gesneden en ontdaan van pitjes)
500 gram shaslicksaus (helft eventueel vervangen door chilisaus)
500 ml slagroom
eventueel kan ook nog 500 gram courgette, prei en/of champignons worden toegevoegd. afhankelijk van de eetlust of het aantal gasten. Nog een toevoeging kan 500 gram gehakt (bv hoh) zijn al lijkt het mij dan onderhand wel een allegaartje worden.
Bedek de bodem van de ovenschaal met de plakjes tomaat en leg daarop de blokjes goulashvlees (evt. kruiden met een weinig peper en zout). Leg daarop de uiringen, gevolgd door de blokjes gerookt spek en de paprika. Leg daarop de blokjes of reepjes schnitzel en de in plakjes gesneden courgette, prei of champignons. Giet tot slot de shaslicksaus en de slagroom eroverheen.
Zet het gerecht in de op 200 ºC voorverwarmde oven (niet afdekken) en gaar het gerecht in ongeveer 2 uur. Niet roeren.

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, familie, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s