Vlaams stoofvlees

Hoe maak je kip Madras? Wat is Filipijnse Kip Adobo? Daarover schreef ik in vorige blogs. Dat bracht me op het idee eens wat vaker te proberen om “nationale” gerechten te zoeken en te bereiden en waarom beginnen in verre landen? Wat eten onze buren eigenlijk? Ja natuurlijk, Bratwurst in Duitsland (erg lekker) en Frieten in België (ook lekker).voorpagina

Ik ben stiekem een Belgofiel. Regelmatig bezoek ik de Carrefour market in Poppel of, als ik wat meer tijd heb, de Carrefour in Turnhout. Schitterende visafdeling en een echte hypermarché zoals wij die alleen van vakantie kennen. Maar wat eet de belg dat wij niet eten? Hét nationaal Belgisch gerecht is friet (dus toch) met mosselen.
Een ander Vlaams gerecht, ook verkrijgbaar in grote potten in de Carrefour is Vlaams Stoofvlees Het typisch Belgische er aan is natuurlijk het bier. Iets wat heel vaak terugkomt in recepten waar Belgié in voorkomt.
Vlaams stoofvlees lijkt op het eerste gezicht op onze hachee. Toch is het bij lange niet hetzelfde. Zo is er om te beginnen natuurlijk het donkere bier (bijvoorbeeld een dubbele trappist). Verder kan je er verschillende groenten zoals prei, winterpeen en uien indoen. Ook zit er knoflook, tijm, laurier en eventueel kruidnagel in. En uiteraard runderstoofvlees.
Ook bijzonder is de witte boterham zonder korst en dik besmeerd met grove mosterd. Deze wordt, als alle ingrediënten lekker aan het pruttelen zijn bovenop de schotel gelegd. Uiteindelijk wordt deze boterham er doorheen geroerd om de saus wat te binden.
In Vlaanderen is dit gerecht verkrijgbaar in eenvoudige eetgelegenheden en bij het frietkot, maar het is heerlijk om zelf te maken en te eten bij aardappels of toch Belgische frieten. Natuurlijk hoort er een lekker pint bij te worden gedronken.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, België, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s