Kip Adobo

Er zijn van die landen in de wereld waarover je pas na gaat denken wanneer je er mee te maken krijgt. De Filipijnen in Zuidoost-Azië is zo’n land
Laatst kwam een Filipijnse bij ons eten en dat herinnerde mij aan een aflevering van Planet food die ik gezien had op Travel Channel. Zij bereidden Kip Adobo. Een veel gegeten gerecht op De Filipijnen, waar rijst het hoofdbestanddeel vormt van iedere maaltijd. Vooral de combinatie van de ingediënten trok me aan én de enorme simpelheid waarmee het recept wordt gemaakt.

Het gerecht kan gemaakt worden van stukken kip. Zelf heb ik drumsticks en/of kippenvleugels (12-16 stuks voor 4 personen) gebruikt.
Verder gaat er een aantal basis ingrediënten in. Dat zijn sojasaus (125 ml), azijn (125 ml), ik heb witte wijnazijn gebruikt maar een andere azijn zoals rijst- of ciderazijn kan ook, knoflook (3-4 teentjes) en laurierblad (2-3 blaadjes). Vooral de combinatie van de zoute soja met het zuur van de azijn geeft het gerecht een heel speciale smaak. Daarnaast kunnen er ook nog (hele) peperkorrels aan worden toegevoegd om het gerecht wat pittiger te maken. Ik heb dat niet gedaan en het was ook niet echt nodig voor het gerecht.
De kip wordt eerst gemarineerd. Doe daarvoor de kip in een pan en voeg de kleingesneden knoflook en laurierblad toe en vul de pan aan met water totdat de kipstukken net onder de vloeistof staan. Laat dit gerust enkele uren staan. Voeg dan de azijn en de sojasaus toe, zet de pan op het vuur en breng het geheel aan de kook. Laat dit minstens één uur koken met de deksel op de pan. Ongeveer 10 minuten voordat je wilt gaan eten haal je de deksel van de pan en laat je op behoorlijk hoog vuur de vloeistof inkoken tot minstens de helft.
Verdeel de kipstukken over vier borden en giet saus eroverheen. Serveren met rijst.
Onder andere door het zuur worden de stukken kip supermals.
Ik heb het gerecht een paar keer als tapas of als voorgerecht bereid. De saus is ook heerlijk met een stukje stokbrood.
En onze Filipijnse vriendin? Gelukkig herkende zij het gerecht meteen, al smaakte het wel anders dan in de Filipijnen, moest zij toegeven.

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept, Tapas, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s