Tapas

knoflookchampignonsCulinair is het niet te noemen. De Spaanse Costa’s. Voor de meeste restaurants staat een groot bord met foto’s waarop het menu is uitgebeeld. Voornamelijk friet met vlees of vis, Pizza of pasta en zwarte rijst (Arroz Negro). Persoonlijk vind ik die foto’s niet zo heel uitnodigend. Het fotograferen van voedsel is sowieso moeilijk en als die foto’s dan nog verbleken in de Spaanse zon is mijn honger snel gestild. Toch wonderbaarlijk dat 3 van de 10 beste restaurants ter wereld in Catalonië te vinden zijn.

Nee, geef mij maar tapas. Die zijn in Spanje uitgevonden en dat proef je er aan. Tapas vind je overal in Spanje. Meestal niet in restaurants, zoals in Nederland, maar in de vele bars en op terrasjes. Onder het genot van een pilsje of een Sangria is het volop genieten van de heerlijkste gerechtjes. Een vlees- of kaasplankje, Knoflookchampignons, pittige worstjes, ansjovisjes of Patatas Bravas.
En moeilijk is het allemaal niet. De ansjovis kan je meestal kant en klaar kopen, een plankje met serranoham en chorizoworst staat zo op tafel. Een kaasplankje met verschillende kazen kennen we natuurlijk allemaal.
Knoflookchampignons of -gamba’s hebben wat meer tijd nodig maar zijn nog steeds eenvoudig te bereiden en heel erg lekker.
Vaak mondt het eten van tapas in Spanje uit in een volledige maaltijd en natuurlijk vullen bovenstaande hapjes dan niet voldoende. Één of twee schaaltjes Patatas Bravas of allioli zorgen er dan voor dat er voldoende gegeten kan worden. Patatas Bravas zijn aardappelen overgoten met een pittige tomatensaus. Patatas allioli (of aioli) zijn uiteraard met een knoflooksaus die vooral rond de Middellandse zee veel wordt gegeten. Deze saus is overigens ook zonder aardappelen maar gewoon met stokbrood al een tapas op zich.

Gebakken Knoflookchampignons

Ingrediënten voor 6 personen:
450 gram champignons;
5 el (spaanse) olijfolie;
2 tenen knoflook (fijngesneden);
scheutje vers citroensap;
zout en peper;
4 el fijngesneden verse bladpeterselie;
knapperig brood voor erbij.

Voorbereiding
Veeg of borstel de champignons schoon en snijd de steeltjes af tot vlak onder de hoedjes. Snijd grote champignons in tweeën of in vieren.

Bereidingswijze
Verhit de olijfolie in een koekenpan met dikke bodem, voeg de knoflook toe en fruit hem in 30 tot 60 seconden lichtbruin. Voeg de champignons toe en roerbak ze op hoog vuur tot ze alle olie uit de pan hebben opgenomen.
Draai het vuur laag en wacht tot het vocht uit de champignons is gelopen. Draai het vuur dan weer hoog en roerbak de champignons nog 4-5 minuten tot het vocht bijna is verdampt. Voeg wat citroensap en zout en peper naar smaak toe. Roer de peterselie erdoor en bak het geheel nog een minuut.

Serveertips
Schep de gebakken champignons in een verwarmd schaaltje en serveer ze gloeiend heet of warm. Geef er stukken of sneetjes knapperig brood bij om het kookvocht mee op te deppen.

Bron
Simpelweg lekker Tapas

Patatas Bravas

Ingrediënten
2 middelgrote aardappelen, geschild en in stukken van 1 tot 2 cm gesneden (liefst vastkokende),
olijfolie,
zout

voor de tomatensaus:
2 eetlepels olijfolie,
1 fijngehakte ui,
1 teentje knoflook, fijngehakt,
3 tomaten fijngesneden,
1 eetlepel tomatenpuree,
1 kop droge witte wijn,
2 eetlepels water,
fijngehakte peterselie,
1 theelepel chilipeper,
tabascosaus,
1 laurierblaadje,
suiker,
zout en peper

Bereiding
Vet een ovenschaal in en schik de aardappelen er in één laag in. Strijk de olijfolie erover, bestrooi de aardappelen met zout en bak ze ongeveer 45 minuten bij 175-200 graden of zolang tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Maak ondertussen de tomatensaus. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig is. Voeg de tomaten toe en laat dit nog een paar minuten bakken onder voortdurend roeren. Roer dan de tomatenpuree, wijn, water, peterselie, chilipeper, tabasco, laurier, suiker, zout en peper erdoor. Doe een deksel op de pan en laat het 30 minuten sudderen. Giet het mengsel door een zeef of pureer het met een staafmixer. De saus mag niet te dik zijn en moet eventueel met water verdund worden. Doe de aardappelen over in een schaal en schenk er de saus over.

Het recept voor Chorizo in rode wijn staat in mijn blog over Franse kazen en Spaanse worsten. Ook een heerlijke tapas en een prima aanvulling. En nog meer tapas vind je hier.

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd op 1 september 2010 op hetetenisklaar.weblog.nl

Dit bericht werd geplaatst in recept, Spanje, Tapas, vakantie. Bookmark de permalink .

3 reacties op Tapas

  1. Pingback: Trio van tonijn | Het eten is klaar

  2. Pingback: Van Franse kazen en Spaanse worsten | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s