Koken zonder zakje: Pittige kip

Één van de dingen waar ik vaak mee bezig ben is het maken van bekende gerechten die in de supermarkt te koop zijn in potjes, pakjes of zakjes en dan zónder die kant-en-klaar producten. Dus lekker vers en met verse kruiden of uit mijn eigen kruidenrek.
Jammer toch om aan je eigengemaakte Javaanse kip toch nog een zakje nasikruiden toe te voegen met zout, suiker en smaakversterker erbij?
Nasikruiden van Conimex bevat namelijk enkel kruiden die de gemiddelde kookliefhebber in zijn of haar kruidenrek heeft staan: Ketoembar (korianderzaad), Djinten (Komijnzaad), Djahé (gemberwortel), Curcuma (Geelwortel) en paprikapoeder. Het ook toegevoegde zout krijgen we sowieso al snel te veel binnen dankzij de vele kant en klaar gerechten die we eten. Onze smaak is afgestemd op behoorlijk wat zout. Laatst hoorde ik dat, indien we de hoeveelheid zout die we gebruiken halveren, we ‘slechts’ enkele weken nodig hebben om te wennen aan het ‘flauwe’ eten. Daarmee zouden we recht doen aan de eerlijke smaken van groenten en kruiden.
Het recept van Javaanse kip vraagt erom verder te worden ontleed. Als we nu eens gewoon verse gember gebruiken? En de uit eigen tuin geplukte koriander? Een bij de supermarkt voor 99 cent gekocht potje koriander gaat immers een hele zomer mee in de tuin, net als de peterselie, basilicum, rozemarijn en tijm trouwens. Om maar niet te spreken over de munt die een echte woekeraar is en ieder jaar vanzelf terugkomt op de gekste plaatsen. Maar 1 takje in heet water is helemaal hip als ‘verse muntthee’.
Eigenlijk geldt het voor de meeste kruidenzakjes die we kopen. Ze smaken best goed, bevatten veel zout en we hebben ze niet nodig omdat met een heel klein beetje meer inspanning de helft uit zo’n zakje kan worden vervangen door kruiden uit het kruidenrek en de andere helft door hele normale verse groenten of kruiden.
Hieronder staat mijn versie van Pittige kip. Zonder zakjes.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de marinade:
6 el ketjap manis
6 el azijn
6 el tomatenketchup
2 tl sambal badjak
1/4e tl trassi
1 tl djinten (komijnzaad)
1 tl ketoembar (korianderzaad)
1 tl djahé (gemberwortel)

En verder:
400 gram kipfilet
scheutje (kook)room
2 uien
1 teentje knoflook
200 gram champignons
2 el pindakaas
zonnebloemolie

Bereiding
Maak de marinade door de ingrediënten voor de marinade met elkaar te mengen. Snijd het vlees in blokjes en doe dit in de marinade. Laat 4-6 uur marineren.
Snipper de uien en de knoflook en fruit dit in de zonnebloemolie.
Giet het vlees door een grove zeef of vergiet. Bewaar de marinade!!! Voeg het vlees bij de ui in de pan en braad dit aan. Doe er daarna de rest van de marinade bij. Laat dit een kwartiertje sudderen. Snijd ondertussen de champignons in dunne plakjes en voeg deze na een kwartiertje bij het vlees. Laat nog even doorsudderen en voeg vervolgens de room en de pindakaas toe.
Heerlijk met basmatirijst en snijboontjes met ontbijtspek en lombok: Ontbijtspek fijnsnijden en met een gesnipperd uitje aanbraden, rode peper, zonder pitjes in reepjes snijden en bij de spek voegen. Snijboontjes even voorkoken en dan door spek en lombok scheppen. Wat een mooie kleuren!

Dit blog is voor het eerst gepubliceerd op 1 mei 2010 op hetetenisklaar.weblog.nl

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s