Lekker & Belangrijk: Cholesterol – Jansen&Jansen (review)

Al jaren gebruik ik medicijnen voor een te hoge bloeddruk. Niets bijzonders. Het zal ook met de leeftijd te maken hebben en met een enigszins erfelijke belasting. Jaarlijks ga ik daarvoor op controle en toevallig begin dit jaar werd mij aanbevolen om ook voor mijn te hoge cholesterol een medicijn te gaan slikken. Dat terwijl ik eigenlijk ook wel van de bloeddrukverlagers af wilde. Dat gebeurde dus niet. Mijn LDL, dat is het slechte cholesterol ligt overigens al jaren rond de 4 mmol/l, maar bij de laatste controle bleek het 4,44 mmol/l te zijn. Het totale cholesterol ligt rond de 6,5 mmol/l tot slot was mijn HDL, het goede cholesterol gedaald naar 1,1 mmol/l. Volgt u het nog? Gewoon snel weer vergeten, maar het was voor mijn huisarts genoeg reden om een statine, een cholesterol-verlagend medicijn voor te schrijven.

bougainville in mediterrane omgeving Cholesterol, lekker en belangrijk

Waarom vertel ik u dit? Het antwoord is heel simpel: ik wilde heel graag op mijn blog een rubriek starten met cholesterolverlagende recepten. Om mezélf er in te verdiepen, maar ook om anderen er mee te helpen. Nog vóórdat ik er aan kon beginnen verscheen het boek Lekker en belangrijk:Cholesterol van de zussen Jansen en Jansen. Dat kwam voor mij op een perfect moment. Zij kunnen dat immers beter dan ik. Annemieke Jansen is cardioloog en Janine Jansen kookt al haar hele leven, hoewel ze eigenlijk grafisch ontwerper is. Samen schreven ze inmiddels drie kookboeken over vooral de mediterrane keuken. Ook Cholesterol is gebaseerd op de traditionele mediterrane keuken én de mediterrane leefstijl. Die is gezond!

Wat Cholesterol is en hoe je daar zelf invloed op kunt uitoefenen wordt helder uitgelegd in de eerste 50 pagina’s. Ook een disclaimer overigens dat de mediterrane leefstijl en recepten voornamelijk preventief zijn. Ben je onder behandeling volg dan vooral de aanwijzingen van je arts op.

Uiteindelijk gaat het in Lekker en belangrijk: Cholesterol om de recepten én om de tips hoe je zelf je eetpatroon kan aanpassen om je cholesterol laag te houden. Natuurlijk weet je het eigenlijk al. Het is niet enkel goed om je cholesterol laag te houden, maar voor zo veel andere dingen ook: Gebruik voornamelijk volkoren producten, zo min mogelijk bewerkte producten, geen rood vlees of bewerkt vlees als knakworsten en hamburgers en ook geen zoetigheden als jam en hagelslag. Gelukkig blijft er genoeg over wat wél mag en de zussen Jansen verbieden je zéker niet om af en toe een lekkere toef slagroom te nemen. Zeker niet wanneer je het boek uitsluitend preventief gebruikt.

De mediterrane gedachte zie je ook terug op de foto’s die ook voornamelijk zijn gemaakt door Janine Jansen. De foto’s zijn overwegend licht en zonnig. Daarom lijkt het in eerste instantie dat het boek vooral zomerse recepten bevat. Die staan er veel in, maar ook allerlei soorten bonen, boerenkool en knolselderie ontbreken niet. Inspiratie voor het hele jaar dus én tips om uit het boek volledige menu’s samen te stellen.

Heb je alle 5 stappen uit het boek doorlopen en heb je alle 50 recepten gemaakt dan geeft het boek je voldoende handvatten om zelf gezond te leven én te eten. Mij heeft het zeker inzichten gegeven over hoe om te gaan met een te hoog cholesterol. Wie weet kom ik, in overleg met mijn huisarts nog eens van de statine af.   

Overigens is Cholesterol het eerste deel van een nieuwe serie boeken van Jansen en Jansen die allemaal over een lichamelijke kwestie gaan. Benieuwd naar het volgende deel!

cover Cholesterol

Lekker & Belangrijk: Cholesterol van Jansen & Jansen is een uitgave van Fontaine uitgevers
ISBN 978 94 6404 228 3 -160 pagina’s – €22,99

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lekker & Belangrijk: Cholesterol – Jansen&Jansen (review)

  1. sandra zegt:

    Lijkt me een interessant boek, zeker met de gedachte dat de ene zus cardioloog is en dus goed op de hoogte is.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s