Varkenshaasjes met appel (uit de oude doos)

Deze keer een niet al te moeilijk recept waarvan ik eigenlijk niet weet hoe oud het is. Niet heel oud, schat ik. Het is een recept uit de Telegraaf en is van de inmiddels gepensioneerde Felix Wilbrink. Door de appel en de cider denk ik meteen aan mijn vakantie in Normandië. Dat ik het opneem is meer een beetje uit nostalgie én uit protest. Dat het recept van Felix zelf is, is daarbij belangrijk. De meeste recepten in de rubriek ‘Recept van de dag’ waren óf van Felix zelf óf hij deed een oproep aan zijn lezers om recepten in te sturen die een bepaald thema hadden. Daar vulde hij dan de week mee. Thema’s zijn er immers genoeg te verzinnen. Stamppotten in de winter, salades in de zomer of feestgerechten met kerst. Vandaag de dag bestaat de rubriek ‘Recept van de dag’ nog steeds. Sinds het afscheid van Felix wordt deze rubriek geschreven door Reza Bakhtali. Helaas is de rubriek veranderd. Geen oproepen meer om recepten in te sturen en bijna geen eigen recepten des schrijvers. Reza Bakhtali plaatst zo goed als dagelijks een recept uit een kookboek dat hij waarschijnlijk ooit door de uitgever toegestuurd heeft gekregen. Bij dat recept verzint hij dan een inleidend praatje. Interactie met de lezers, zoals vaak bij Felix, is er niet meer. Uitermate jammer en ik roep Reza Bakhtali en de Telegraaf dan ook op om niet meer te citeren uit andermans werk, maar om zelf én met je lezers aan de slag te gaan. Neem een voorbeeld aan onder andere Onno Kleijn in de Volkskrant of Joke Boon in Trouw! Kan je het niet alleen? Foodbloggers en lezers genoeg die met je mee willen doen en dat is direct al veel beter dan recepten kopiëren!

Varkenshaasjes met appel

Ingrediënten
2 varkenshaasjes
1 kleine ui, gesnipperd
50 gr boter
1 zure appel
125 ml droge cider
125 ml crème fraîche
zout en peper
1 tl mosterdpoeder

Bereiding
strooi zout en peper over de varkenshaasjes, en wat mosterdpoeder. Verhit de boter en leg de varkenshaas en de ui in pan. Laat ze bruin worden en draai dan het vuur laag. Schil de appel, snijd in plakjes en leg bij het vlees en de ui in de pan. Schenk de cider erbij en laat 10 minuten stoven. Haal de varkenshaasjes uit de pan, pak ze in wat bakpapier om ze warm te houden. Draai het vuur hoog, pureer de saus en voeg de crème fraîche toe. Laat even inkoken. Breng op smaak met peper en zout. Snijd het vlees schuin in plakjes en serveer met de saus.

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

2 reacties op Varkenshaasjes met appel (uit de oude doos)

 1. epcur zegt:

  Leuk een keer zo een ouderwets recept een keer weer eens wat anders! Deze gaat op mijn to-do. Ik ben zelf gek op varkenshaasjes en vooral in de wintermaanden gaat een varkenshaasje er bij mij lekker in! Eetsmakelijk

  Like

 2. Felix Wilbrink zegt:

  Dit moet een vrij oud recept zijn want al een jaar of zeven geleden leerde ik dat er bezwaren kleven aan het gebruik van aluminiumfolie. In mijn latere recepten kwam dat ook niet meer terug. Inpakken kan ook in bakpapier om maar eens wat te noemen.
  En ook ik haalde regelmatig recepten uit boeken. Eerlijk is eerlijk. En vergeet niet Reza en ik (toen) maakt(en) iedere dag een recept, bij andere kranten is het altijd groepje receptenmakers.
  En ja, wat een feest was het met al die lezers telkens weer nieuwe dingen proberen!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s