Borsjtsj (uit de oude doos)

Borsjtsj uit Oekraïne

Pas in juli 2022 werd Borsjtsj door UNESCO erkend als oorspronkelijk Oekraïens gerecht. Een bijzonder moment omdat Oekraïne op dat moment wordt aangevallen door Rusland met als één van de doelen, zo lijkt het, het vernietigen van de Oekraïense cultuur.
Mijn recept van Borsjtsj is uit 1987 en komt uit één van de ordners ‘Alles over koken’ van Lekturama. Moeilijk is het niet, maar de kooktijd is wel 3 uur en de ingrediëntenlijst is behoorlijk. Op tijd beginnen dus.

Ingrediënten:
500 gr runderpoelet
1 mespunt gedroogde basilicum
1 mespunt gedroogde marjolein
1 laurierblad
6 takjes peterselie
5 middelgrote gekookte bietjes
2 el rode wijnazijn
2 tl suiker
2 grote geschilde aardappelen
40 gr boter of margarine
1 ui, fijngesnipperd
1 winterwortel, geraspt
1 prei, in dunne ringen
200 gr savooie- of witte kool, fijngeschaafd
2 vleesbouillontabletten
peper en zout
aroma
200 gr zure room

Bereiding:
Zet de poelet op met 1½ liter water, breng aan de kook. Schep het ontstane schuim er met een schuimspaan vanaf. Voeg de marjolein, basilicum en laurier toe. Voeg de peterselie toe. Ontvel twee rode bieten en rasp ze fijn. Roer er de azijn en suiker door. Zet de kom afgedekt op een koele plaats.
Verwijder ook de velletjes van de overige bieten en snijd deze in dunne plakken en vervolgens in kleine blokjes. Zet ook deze apart. Snijd vervolgens de aardappelen in kleine blokjes en voeg ze bij de bouillon nadat deze ongeveer 2 uur heeft getrokken. Verwijder de laurier en de takjes peterselie.
Smelt de margarine in een kleine koekenpan. Bak hierin de ui en de wortel. Voeg de prei en de kool toe aan de bouillon. Pureer de met azijn en suiker gemengde bietjes met een staafmixer of druk ze door een zeef. Voeg dan de puree, de stukjes biet en de ui met de wortel in de pan. Voeg ook de bouillontabletten toe. Laat vervolgens alle ingrediënten gaar worden.
Breng de soep op smaak met peper, zout en aroma. Serveer met zure room.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s