De Abdij van Postel (Midden-Brabant)

De Norbertijnen abdij in Postel (België)

Naast mijn blog hetetenisklaar.com begon ik in 2013 nog een andere blog: De mooiste plekjes van Midden-Brabant. Daar ben ik fanatiek mee begonnen, maar het bloedde toch redelijk snel dood. Vanaf nu ga ik deze blog langzaam overhevelen naar hetetenisklaar.com. Een nieuwe rubriek dus! In eerste instantie maak ik gebruik van mijn oude blog, maar er zijn nogal wat updates nodig wanneer ik ze nu lees en bekijk. Het is meteen een mooie gelegenheid om mijn fotocamera wat vaker ter hand te nemen. Overigens zal ik deze rubriek afwisselen met de vakantieverhalen op zondag.

Zo één keer per jaar stappen we in de auto voor een bezoekje aan de Abdij van Postel. Helemaal in het zuiden van Midden-Brabant en dan nét over de grens. Ik herinner me dat ik daar als kind al kwam. Misschien dat het daarom zo trekt.

De Abdij van Postel is een Norbertijnen abdij in de gemeente Mol. In 1138 werd er vanuit Floreffe een priorij gesticht en in 1618 verkreeg Postel de status van abdij. De kerk is gebouwd in Rijnlandse Romaanse stijl en dateert uit het einde van de twaalfde eeuw. In latere tijden is de kerk meerdere malen verbouwd en kreeg ze ook kenmerken van de gotische en barokke stijlen. De Norbertijnen die men vanwege hun witte pij ook ‘witheren’ noemt, dragen gastvrijheid hoog in het vaandel. Ze doen aan bosbouw, landbouw en veeteelt. Om in hun eigen onderhoud te voorzien brouwden ze bier en maken ze kaas. Ondertussen is dit uitgegroeid tot een ambachtelijke industrie waar toeristen maar al te graag op afkomen.

Wij komen er vooral voor een kort wandelingetje door de tuin, inclusief kruidentuin en door de bossen rondom. Daarna is het al snel tijd voor een terrasje waar die heerlijke pinten worden geschonken. Voor het naar huis gaan is een bezoekje aan de ‘frietstraat’ een goede traditie. Daar vinden we toch al gauw zo’n 6 frietkotten naast elkaar die het allemaal even druk hebben. De allerlaatste stop is de abdijwinkel waar onder andere kaas, bier en geneeskrachtige kruidensmeersels worden verkocht.

Abdij van Postel terras
Dit bericht werd geplaatst in België. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s