De markt in Sarlat-la-Canéda

Een terrasje op de markt van Sarlat-la-Canéda

De imposante markt in Sarlat-la-Canéda kwam al vaker voorbij in mijn blogs. Waarschijnlijk omdat iedere keer dat ik er kom ik verbaasd ben over de omvang en over de hoeveelheid aan heerlijke streekproducten. Behalve streekproducten is er kleding, groente en fruit en veel verse kant-en-klaar maaltijden als paella, chili con carne en salades. Ook de markthal met zijn enorme deuren is tijdens de markt geopend, zoals iedere ochtend overigens. Mijn oogst was ook dit jaar weer goed: onder andere confit de canard, rillettes pur porc, confiture, worsten, kaas, notenolie en cassoulet. Dat maakt dat we thuis nog lang kunnen nagenieten van onze onverwachte vakantie. Gelukkig genieten we voorlopig nog een aantal dagen in de Franse hexagoon zelf. Zo staat onder andere nog een bezoek gepland aan Saint-Cyprien, la Cloître de Cadouin en Chateau des Milandes, het kasteel van Josephine Baker. En ondertussen schijnt de nazomer zon al dagenlang aan een onbewolkte hemel. Vandaag reden we langs uitgestrekte appel- en notenboomgarden. Daarom krijgen jullie er vandaag een recept bij van coleslaw met appel en noten die zo kenmerkend zijn voor de Perigord en nu volop verkrijgbaar op de markt. Ook in Nederland trouwens.

Coleslaw met appel en noten

ingrediënten
¼ witte kool
3 wortelen
2 appels (granny smith, braeburn, boskoop)
1 citroen
100 gr walnoten, klein gemaakt
enkele blaadjes basilicum, fijngemaakt
1 eigeel
50 gr  crème fraîche
1 el mosterd
15 cl druivenpitolie
zwarte peper en zout

Bereiding
Verwijder de harde kern uit de kool en snijd hem in hele dunne reepjes. Maak met een dunschiller de wortels schoon en snijd deze julienne (zeer dunne reepjes). Schil de appels en snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd hem vervolgens in dunne plakjes, giet er wat citroensap over zodat ze niet verkleuren. Doe het eigeel in een kom en voeg de mosterd toe. Meng goed en voeg al kloppende de olie toe. Voeg tot slot de rest van het citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Doe de kool, de wortels, de appel en de noten in een saladeschaal en roer er de dressing doorheen. Maak het geheel af met de basilicum.

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s