Ajam panggang bumbu rudjak (uit de oude doos)

Dit recept komt uit het ‘Kookboek’ van W.C. Keijner. Een kookboek dat vroeger altijd al bij de spaarzame kookboeken stond die mijn moeder had. De eerste druk komt uit 1927. Mijn moeder had de 16e druk uit 1963. Toevallig mijn geboortejaar. Wanneer ik de recepten bestudeer denk ik dat mijn moeder er niet veel uit heeft gekookt. Het ontrafelen van de recepten is een hele toer omdat het Indonesisch afwisselt met Nederlands. Het is dan ook oorspronkelijk geschreven voor Nederlanders die in Indonesië woonden. Voor het originele recept zie de afbeelding, de overige drie recepten krijg je er gratis bij, maar mag je zelf vertalen. Ik heb getracht het in goed Nederlands te vertalen en dan blijken de ingrediënten veel minder exotisch en ook nog eens goed verkrijgbaar. In het Nederlands zouden we het ‘Gegrilde kip met pittige Rujak kruiden’ noemen.

Pagina uit het Kookboek van W.C. Keijner geschreven voor Nederlanders in Nederlands-Indië (Indonesië)

Ingrediënten
1 kip (in stukken)
2-4 rode pepers
3 rode uien
2 teentje knoflook
½ tl trassi
2 schijfjes laos
1 stengel citroengras of limoenblaadjes
300 ml kokosroom
scheutje (wijn)azijn
zout naar smaak

Bereiding
wrijf de ui met de knoflook, de pepers, de trassi en de laos in een vijzel fijn tot een pasta (boemboe). Gaar deze in een wok en voeg de kip, kokosroom en citroengrasstengel toe. Kook dit in totdat het vocht is verdampt. Bak dan de kip met de boemboe nog even aan op een niet te hoog vuur.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s