Buiten eten met Pieter kok

Dat de lente in aantocht is, daar worden wij vrolijk. Dat we binnenkort hopelijk weer wat meer vrijheid hebben, daar worden we nog vrolijker van. Buiten eten is één van de dingen die helpen vrolijk te worden. Pieter Kok zorgt er met zijn boek voor dat we nog meer kunnen genieten van eten, waar dan ook.

Dat kan natuurlijk overal zijn, maar Pieter Kok verdeelt het in thuis , op de camping, in de boot en in het park. Een logische keuze die me snel duidelijk werd. Immers hoe eten we thuis buiten? Natuurlijk op een barbecue en dan liefst één met een deksel zodat je de warmte kan vasthouden. Pieter maakt onder andere spareribs in cola, Indiase lamskotelet en bierblik-kip. Natuurlijk mag een hamburger niet ontbreken en ook een bijbehorende salade vind je in dit hoofdstuk.

Op de camping wordt het steeds moeilijker om te barbecueën. Vanwege brandgevaar is het op steeds meer campings verboden, helaas. Gelukkig gaat het hoofdstuk over Buiten eten op de camping ook niet over de barbecue. Nee, het hoofdstuk gaat precies over hoe wij willen kamperen. ’s Morgens breng je een bezoek aan de plaatselijke markt. Daar vind je die heerlijke plaatselijke specialiteiten én het vlees en de groente die je voor je eenvoudige maar heerlijke avondmaaltijd kan gebruiken. Nu is koken mijn hobby en ik vind het, net als Pieter Kok, heerlijk om lekker buiten een uitje en een paprika te snijden, maar ook als het niet direct jouw idee van vakantie is biedt Buiten eten houvast om eens lekker te eten bij je tent of caravan, zodat je in ieder geval niet iedere avond op een restaurantje bent aangewezen. Want zeg nou zelf, dat gaat ook vervelen.

Het idee van dit hoofdstuk is dat je maar één of twee pitten tot je beschikking hebt. Daarop kan je heerlijke pastagerechten maken, of noedelsoep en chili con carne of tortilla met kippendij ( vergeet kipfilet! ). Misschien wordt het toch de Smurvel, de klassieker van de vader van Pieter Kok, of was het nou toch gewoon frittata? In ieder geval past het prima in één pan.

Bij het hoofdstuk over de boot moest ik even nadenken waarom dit er in staat. Natuurlijk zijn er best veel mensen met een boot, maar om daar een apart kookboek , of toch in ieder geval een hoofdstuk, aan te wijden leek mij wat onlogisch. Gelukkig had ik al snel in de gaten dat het hier gaat om gerechten met veel houdbare producten omdat er vaak geen koelkast aan boord is of omdat de reis wat langer kan duren. Eigenlijk ook prima te gebruiken op de camping dus, of om gewoon thuis op voorraad te hebben als je eens geen tijd hebt om boodschappen te doen. Één van mijn favorieten is het Captain’s dinner met kapucijners, spek, piccalilly en wat er verder nog aan boord is. Geserveerd in zoveel mogelijk schaaltjes. Een soort Nederlandse rijsttafel zeg maar. Verder onder andere risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood, Tuna-melt en een stoof met corned beef.

In het park gaan we natuurlijk picknicken. En wat doe je dan? Thuis voorbereidingen treffen zodat je het op je kleedje alleen nog maar hoeft op te eten. Dat is precies waar dit hoofdstuk over gaat en dan hebben we het niet over een clubsandwich. Het kan gerust een hele gebraden kip zijn, regenboogwortels met Vadouvan of één van mijn favorieten, rillettes van makreel op toast. Wat te denken van Pulled pork met eigengemaakte pickle?

Wat zou een kookboek zijn zonder dessert? In Buiten eten staan er een paar die niet al te moeilijk zijn en die in de meeste gevallen ook nog makkelijk mee kunnen naar het park. Een Pavlova taart hoef je op je kleedje dan alleen nog maar op te bouwen en dat kan prima met de kinderen! Of bak gewoon lekker zandkoekjes, chocolate chip cookies of appelflappen!
Buiten eten eindigt met het ultieme zomergevoel. Serveer je gasten een Tequila sunrise, Bloody mary Margarita, of één van de andere cocktails .

Buiten eten had zomaar mijn schriftje kunnen zijn met mijn verzameling favoriete gerechten voor de barbecue of op de camping. Eigenlijk denk ik stiekem dat dit Pieter zijn schriftje is.

Buiten eten van Pieter Kok is een uitgave van Kosmos Uitgevers.
172 pagina’s | ISBN 978 90 215 7465 3| € 24,99

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, vakantie en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s