Bitterzoete honing – Letitia Clark (review)

Zo gauw de terrasdeuren thuis opengaan, de avonden langer worden en de vakanties dichter bij komen, komen ook mijn Italiaanse kookboeken weer vaker uit de boekenkast. Blader ik daar doorheen dan is het zomer. Vanwege de recepten, de foto’s en de sfeerverhalen over een land en een volk dat ogenschijnlijk enkel met eten bezig is.

cover bitter zoete honingSinds we vorig jaar zomer twee weken in Ligurië waren is er veel veranderd. Niet alleen in Italië, maar in de hele wereld. Of een vakantie in Italië er dit jaar überhaupt in zit is de vraag, maar dan hebben we gelukkig de boeken nog. En dat niet alleen. Vandaag, op 2 juni verschijnt Bitterzoete honing van Letitia Clark. Nog meer zomervermaak dus. Letitia Clark, die opgroeide in Devon in Engeland verhuisde met haar toenmalige partner naar Sardinië en leerde daar onder andere van haar schoonfamilie, de Sardijnse keuken kennen. Inmiddels is ze zo goed ingewijd dat ze Bitterzoete honing over deze keuken durfde te schrijven.

letitia clark

Letitia Clark


Bitterzoete honing
voldoet aan alle verwachtingen waar een Italiaans kookboek voor mij aan hoort te voldoen. Heerlijke verhalen over de Nonna, die zoveel weten over de Sardijnse keuken, over de arbeiders op het land of kooplui die in vervlogen jaren met moeite het hoofd boven water konden houden, maar vooral over eten. Over de lunch die ook op doordeweekse dagen gemakkelijk vier uur kan duren en over de lange zomeravonden waarbij het eten steeds blijft komen. Foto’s van gerechten worden heerlijk afgewisseld met foto’s van Sardijnse families, landschappen en dorpen.

Typerend voor de Sardijnse keuken zijn onder andere aubergine, artisjok, ansjovis, bottarga, een vis-specialiteit en natuurlijk olijfolie. Koop van dat laatste de beste die je kan vinden!
Natuurlijk is er een gelijkenis met de keuken van het vaste land van Italië. Immers ook in Sardinië is pasta een belangrijk onderdeel van de maaltijd. Veel pasta recepten staan in het hoofdstuk Grano. Andere hoofdstukken in Bitterzoete honing verwijzen naar ingrediënten als Verdure, Mare (vis) of Terra (vlees) of naar het moment van de dag waarop het gegeten wordt zoals Aperitivo of Merenda. Laatstgenoemde is een soort van tussendoortje dat ’s morgens of ’s middags kan worden gegeten.

De titel van het boek verwijst naar een belangrijk element van de Sardijnse keuken: de tegenstelling tussen bitter en zoet: sterke koffie met iets zoets of artisjokken met marmelade. Miele di corbezzolo is een honing afkomstig van de aardbeiboom en is eveneens bitterzoet. Deze honing wordt vanwege het klimaat eigenlijk alleen op Sardinië geproduceerd.

Bitterzoete honing is zeker een aanvulling op het toch al indrukwekkende aantal Italiaanse kookboeken. Droom lekker weg bij de foto’s en de verhalen en geniet van de heerlijke gerechten van de Sardijnen.

Bitterzoete honing van Letitia Clark is een uitgave van Fontaine Uitgevers.
256 pagina’s | ISBN 978 90 5956 373 5| € 32,- 

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Italië en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Bitterzoete honing – Letitia Clark (review)

  1. Cecile zegt:

    dit boek gekocht vanwege jouw recensie. Nog niets uit gekookt, alleen nog maar genoten van het te lezen. Dat is ook beter voor de kilo’s. Maar we gaan er zeker mee aan de slag, mijn hobbychef en ik. Dankjewel voor de tip

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s