Occitanië

terra vineaDit jaar hoefden we voor het eerst geen rekening te houden met schoolvakanties. Wat een zaligheid! In juni bezochten we al Ligurië in Italië. In eerdere blogs nam ik jullie daar een heel klein beetje mee naar toe. Voor september hadden we Frankrijk in de planning: Bretagne of de Alsace bijvoorbeeld, het staat allemaal nog op ons verlanglijstje, al zijn we er eerder geweest.

Maar…
September is september en in de genoemde regio’s is het weer vergelijkbaar aan dat van ons. Dit jaar ging het dat dus niet worden. Daarom zochten we het verderop in l’Hexagone. De keuze viel op Occitanië. De streek van Cassoulet, Roquefort en van oesters. Wij verbleven in Narbonne in het departement Aude. Op zo’n drie kwartier van Carcassonne, want daar wilden we zeker naar toe. Vlakbij was ook de zoutwinning in Gruissan (Le Salin de Gruissan), De wijngrotten van Terra Vinea in Portel-des-Corbières, de Abbaye de Fontfroide en de prachtige markthal van Narbonne (Les Halles de Narbonne).

De markthal van Narbonne is een fraaie. Behoorlijk groot en dagelijks geopend, inclusief de zondag wanneer er jaarrond ook een markt is buiten de hal. Behalve de bekende kramen met vis, kaas, groente, olijven en kip (van het spit, heerlijk met de aardappeltjes die onderin de grill in het kippenvet drijven) wordt er in de hallen volop geluncht. Ze zijn dan ook tot twee uur geopend. Uiteraard schoven wij aan voor een schaal oesters.

abdijDe zoutwinning in Gruissan is bekend, al wisten wij dat niet voordat we er waren. Bij de winning is een restaurant, een winkel en een museumpje dat gratis toegankelijk is. Erg leuk voor een kort bezoek. Makkelijk te combineren trouwens met het leuke oude stadje Gruissan of met Gruissan-plage waar je op het strand de typische paalwoningen vindt. Natuurlijk gingen er ook een paar potten zout mee naar huis.

Het recept voor Cassoulet de Castelnaudary bij dit blog komt deze keer van Ilja Gort en zijn wijnboerenminnares Caroline d’Hollosy uit het boek Chateaukoken voor iedereen:

Koop een blik Cassoulet van La Belle Chaurienne (of een ander merk), draai dat open, mik het in een pan, warm het op en trek een fles wijn open.

En nu maar hopen dat Ilja daar geen patent op heeft.
Bon Appetit!

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Occitanië

  1. Pingback: Gereons Mag, de Occitanië herfsteditie. - Gereons Keuken Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s