De Italiaanse Rivièra

Inclusief recensie van Italië, mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn

Het valt voorwaar niet mee om Portofino met de auto te bereiken en toch staat deze mondaine plaats bekend als het St. Tropez van de Italiaanse Rivièra. Het moet één van de mooiste haventjes van de hele Middellandse zee zijn. Mooi is het zeker!

portofino

portofino2
Maar de Italiaanse Riviera is veel meer. Eerder noemde ik al Cinque Terre.
Camogli, met een kerk zo goed als aan het strand, is heerlijk fotogeniek. Wij verbleven in Sestri Levante. Ook top!

Onze camping daar lag nogal bergopwaarts. De toegang was gewaagd. Wij lazen reviews en spraken Nederlanders die de toegang tot de camping niet aandurfden. Zelf ben ik ook geen superheld maar waagde wel de gok. Dat liep goed af allemaal maar ik begreep de reviews. Ons plekje was daarentegen geweldig. De geur van rozemarijn vulde de hele camping. Wat is er mooier om van daaruit mijn recensies te schrijven.

hangmat
Mijn favoriet was wel Italië, mijn verhalen en recepten van Onno Kleyn. Dat komt vooral door de heerlijke verhalen van Onno Kleyn die veel tijd doorbracht in Italië. Lees mijn volledige recensie van dit boek op Chicklit.nl door op onderstaande afbeelding te klikken.cover Italie Onno Kleijn

Van Onno Kleyn mocht ik ook één van de recepten uit zijn boek met mijn lezers delen. Ik koos voor de ‘Pappa al Pomodoro’. Een dikke tomatensoep, of eigenlijk tomatenpap, maar dat klinkt niet zo aantrekkelijk volgens de schrijver. Net als de ingrediënten trouwens: oud brood, tomaten uit blik en een stuk prei. Toch is het een klassieker!

Pappa al pomodoro
Primo voor 4

ingrediënten
250 gr ciabatta of wit stokbrood (liefst oud);
1 prei;
genoeg zeer goede olijfolie, extra vergine;
2 tenen knoflook, geplet;
1 blikje gepelde tomaten;
een hand vers basilicumblad, gescheurd;
mespuntje cayennepeper;
1 theelepel suiker;
1 bouillonblokje, groente of paddenstoel.

Bereiding
Zet de oven op 180°C. Snijd het brood in dunne plakken en verdeel over een plateau. Laat 20 minuten uitdrogen in de oven.
Gebruik van de prei alleen het wit en het lichtgroen. Snijd hem in de lengte doormidden en daarna in zeer dunne plakjes. Was en droog in de slacentrifuge. Fruit de prei in 4 eetlepels olijfolie tot hij zacht wordt, zo’n 10 minuten. Zet het vuur lager als het te hard gaat. Bak op het eind de knoflook 1 minuut mee. Voeg de tomaten toe, het brood, de basilicum, de cayennepeper, de suiker en het bouillonblokje. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen en prak tussentijds af en toe met de stamppotstamper (handig ding, dat hebben de Italianen niet!). Roer nog een keer goed door om het gesmolten bouillonblokje te verspreiden. De juiste dikte is die van erwtensoep; voeg wat kokend water toe als het te dik wordt. Breng op smaak met zout, dek af en draai het vuur uit. Laat 20 minuten staan en serveer lauw (later opwarmen mag, maar gloeiend heet serveren niet) met een straaltje olijfolie in elk bord. Nee, geen kaas!

Erbij: frisse witte wijn, Gavi di Gavi of Vermentino.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Italië, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op De Italiaanse Rivièra

  1. Pingback: De beste kookboeken van 2019 | Frankrijk blog

  2. Pingback: Heerlijk Italië en zijn keuken | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s