Wildpluk Tijm

tijmTijm, ik ben er dol op, mits met mate gebruikt natuurlijk. Waar geldt dat niet voor. Als je wat minder zout in je eten wilt en toch voldoende smaak wilt hebben dan zou je ook tijm kunnen toevoegen. Tijm koop je in de supermarkt, gedroogd, verpakt of als plantje. Toch?

Nu zijn wij ook dol op vakanties op Franse campings en ik had me door meerdere personen wel eens laten vertellen dat bij IEDERE Franse camping langs de bermen bij de ingang tijm in het wild groeit.
Dit jaar dus eens geen tijm in het kruidenrekje van de caravan. Die plukten we immers wel net buiten de camping. We deden dit jaar zes campings aan en meteen op de eerste had ik al zin om lekker wat te koken. Malse kippenbouten op de skottelbraai en wat zou daar nu lekkerder bij zijn dan wat tijm? Terug van de Carrefour trok ik er dus vol goede moed op uit om wat van die heerlijke verse tijm te plukken. Nu ben ik geen hele grote plantenkenner maar tijm dacht ik er toch zeker wel uit te kunnen halen. Tussen het gras en de brandnetels stond van alles. Bij één twijfelde ik zelfs of het misschien tijm zou zijn. Maar het rook er niet eens naar dus proeven leek me geen goed idee. Onverrichter zake keerde ik terug naar mijn kippenbouten. Ach, wat knoflook, ui en paprikapoeder voldeden prima.

Om een lang verhaal kort te maken. Na 6 campings nog geen tijm gevonden. IEDERE Franse camping was op zijn minst dus wat overdreven. Later bleek dat ik in het verkeerde deel van Frankrijk aan het zoeken was. Wij zaten dit jaar voornamelijk aan de westkust. Tijm groeit met name in het Middellandse zeegebied. Misschien had ik het verkeerd begrepen en moest het IEDERE camping in de Provence zijn. Daar zullen we vast ook nog wel eens komen. Ondertussen had ik bij de Intermarché al lang een potje gedroogde tijm gekocht. Ook lekker.

Één van mijn favoriete camping gerechten is een eenvoudige kip fricassee. En dan vaak met ingrediënten die ik bij de hand heb. Ruim vier jaar geleden zette ik er één op mijn blog. Deze keer een versie met tijm.

kipfricasseeIngrediënten voor vier personen:
250 gram champignons;
8 lente uitjes;
500 gram kippendijen, ontveld en zonder bot;
2 eetlepels olijfolie;
200 ml groente- of kippenbouillon;
200 gram erwten;
250 ml slagroom;
4 takjes tijm;
peper, zout ;
4 kleine tomaten.

Bereiding
Snijd de champignons in stukken of in schijfjes en de lente-ui in niet al te kleine ringen. Rits de tijmblaadjes van de takjes. Snijd de kipfilet in blokjes en bak in de olie, voeg ook de champignons en tijm toe. Even laten meebakken en dan afblussen met de bouillon. Laat drie minuten zachtjes doorkoken. Voeg de room toe, doe ook de erwtjes en de lente-ui erbij. Al roerend bijna aan de kook brengen en nog twee minuutjes zachtjes verwarmen. Voeg zo nodig nog wat bouillon toe.
Snijd tijdens de bereiding de tomaat in partjes verwijder de zaadlijsten en maak er kleine blokjes van. Doe een deel op het laatste moment door de fricassee en strooi de rest er ter garnering overheen. Serveren met rijst of aardappeltjes.

Foodblogevent
Met dit blog doe ik mee aan het Foodblogevent van de maand augustus 2018. Dit event wordt georganiseerd door de Facebookgroep Foodbloggers Benelux. Eerdere inzenders en winnaars zijn ook te zien op het Pinterestbord van de groep. Deze keer was het thema  ‘gele pruimen, vers seizoensfruit en wildpluk’ .

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s