Dieppe

Denk ik aan Dieppe dan denk ik aan de Tweede wereldoorlog. Toch was dit niet de plek waar de geallieerden in 1944 bij operatie Overlord aan land kwamen. Die stranden liggen veel meer naar het zuid-westen richting Caen, Bayeux of Courseulles-sur-mer. Waarom dan toch die associatie? Het antwoord kregen we langs het uitgestrekte kiezelstrand. Dieppe was het toneel van operatie Jubilee, bijna twee jaar eerder, op 19 augustus 1942. Het was voor de geallieerden een operatie met catastrofale gevolgen. De operatie mislukte namelijk volledig. Onder andere door de ontoegankelijkheid van het kiezelstrand en een zeer slechte communicatie. Veel geallieerden, waaronder veel Canadezen, vonden hier de dood. Achteraf heeft het falen in Dieppe wel bijgedragen aan het succes van operatie Overlord. De opgedane ervaring bleek van groot belang.

dieppe boulevardWat meteen opvalt, lopend over de boulevard van Dieppe, is de enorme grasstrook tussen boulevard en de eerste, over het algemeen niet erg fraaie, bebouwing bestaande uit hotels en appartementen. In de grasstrook ligt, aan de kant van het kasteel, het zwembad van Dieppe en er staan, in ieder geval in de zomer, her en der allerlei spelen en luchtkussens opgesteld. Helemaal aan de andere zijde, bij de ingang naar de haven is een grote camperplaats. Persoonlijk vind ik het niet zo fraai ogen allemaal. Ook omdat tussendoor zowel aan de boulevardzijde als aan de bebouwde kant overal parkeerplaatsen zijn aangelegd.

dieppe overviewHoe anders is het in de grote jachthaven! Daar zie je de, typische, dat vind ik in ieder geval, Normandische bouwstijl. Dat doet zelfs een beetje Engels aan. Die invloeden zijn er natuurlijk ook. Langs de jachthaven zitten de vele café’s en restaurantjes van Dieppe. Zeker met mooi weer is het daar heerlijk toeven. Een drukte van belang ook.
Bijvoorbeeld via het voetgangersgebied van de Grande Rue kan je lopen richting het kasteel. Dit is rondom vrij toegankelijk. In het kasteel bevindt zich een museum voor liefhebbers van ivoorkunst. Niet echt aan ons besteed.

Dieppe kerkTerug naar de haven dus. Van daaruit kan je, wij deden het met de auto, over de Pont Colbert, richting Chemin des Falaises waar de kerk staat die boven Dieppe uit toornt. Een heerlijk rustig stukje met een prachtig uitzicht over de haven, het kasteel, het kanaal en de krijtrotsen. Naast de kerk bevindt zich overigens het met een Michelinster bekroonde restaurant Les Voiles d’Or. Het is maar dat je het weet.

Dieppe. Groot is het niet. Zo’n 33.000 inwoners slechts. Behoudens een paar aardige stukjes is het ook niet bijzonder fraai. Door de brede boulevard, de grote jacht- en vissershaven en de bijzondere bouwstijl is het een beetje een aparte stad, of dorp zo je wilt.
dieppe centrum

 

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s