Lille: Marché couvert de Wazemmes

IMG_2810Vanuit het centrum van Lille is het, hoewel het zo goed als één lange weg is via de Rue du Molinel en de Rue Léon Gambetta, toch al gauw een half uur lopen om bij de Marché couvert de Wazemmes te komen. Op zondag is er, naast de overdekte markthal, rondom de hal een enorme markt. Één van de grootste van Europa en verbonden met het leven in de stad. Misschien niet voor iedereen even prettig wanneer je niet van grote drukte houdt. De markthal zelf is uiteindelijk nog een behoorlijk rustige oase in alle hectiek. Waarschijnlijk omdat deze ook op andere dagen van de week geopend is én omdat we op één van de eerste echt mooie lentedagen in Lille waren en iedereen liever buiten vertoefde.

De markthal dateert uit het midden van de negentiende eeuw en is gerestaureerd in de twintigste én éénentwintigste eeuw. Hij is ontworpen door Victor Baltard die ook ‘Les Halles de Paris’ ontwierp. Een grootheid op zijn gebied dus al is er aan de binnenkant ná de restauraties nog weinig terug te vinden van het oorspronkelijke ontwerp. Arbo- én hygiënenormen uit de negentiende eeuw passen nu eenmaal niet bij de huidige standaard.
IMG_2803In de hal is van alles te krijgen; vlees, vis, groenten, kruiden, patisserie en andere delicatessen. Het was de wandeling waard. Zeker omdat het bezoek werd afgesloten in het zonnetje met een Belgisch blond bier op één van de vele heerlijke Franse terrasjes langs het marktplein.

In een eerder blog schreef ik ook al over Lille. Dat lees je hier.

IMG_2806

Ben je geïnteresseerd in nog meer overdekte markthallen of wil je weten of er één in de buurt is bij jouw vakantieadres? Lees dan eens het blog ‘Overdekte Markten‘ van Guy Kassier.

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Lille: Marché couvert de Wazemmes

  1. guy kasier zegt:

    Leuk dat je deze gezien hebt. Hij is de moeite waard. Bedankt voor de link naar de overdektemarkten.blog René. De hallen van Wazemmes waren mijn eerste ontmoeting met een marché couvert in Frankrijk. Ik was er meteen weg van en besloot na mijn bezoek een blog te schrijven over dit stuk Franse cultuur dat we in België en Nederland amper kennen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s