Varkensgebraad met champignonsaus

varkensruggebraadBehalve goedkoop tanken zijn ook de afwisseling in supermarkten een voordeel van wonen bij de grens. Toegegeven: het tankvoordeel valt al snel weg door de hogere prijzen in de supermarkten in België. Maar het afwijkende assortiment heeft toch wel degelijk zijn leuke kanten.
De dichtstbijzijnde ‘buitenlandse’ winkel is een Carrefour easy. Niet dat de keuze daar zo groot is maar bijvoorbeeld varkenswangetjes en konijn liggen er standaard is het schap. Een dorp verderop zit er een aardige Delhaize. Wel wat prijzig helaas.
Het summum is natuurlijk de grote Carrefour in Turnhout. Daar kom ik zo’n paar keer per jaar en iedere keer vergaap ik me weer aan de heerlijke visafdeling en het uitgebreide assortiment aan vlees. Ik nam er deze keer onder andere een varkensruggebraad mee die ’s avonds meteen de oven in ging:

Ingrediënten
700 gr. varkensgebraad;
50 gr. roomboter;
150 gr. gerookt spek in blokjes;
250 gr. champignons;
200 ml room;
1 ui;
2 teentjes knoflook;
1 el maizena;
peper en zout;
evt. peterselie voor de garnering.

Bereiding
Haal het vlees tijdig uit de koelkast zodat het wat op temperatuur kan komen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de helft van de boter in een braadpan en bak daarin de spek krokant. Strooi peper en zout op het varkensgebraad en braad dit in dezelfde pan aan zodat het rondom mooi bruin is. Haal van het vuur en voeg de rest van de boter toe in kleine blokjes. Zet dan de braadpan met deksel erop in de oven. Verlaag de temperatuur tot 150 graden. Laat in de oven tot een kerntemperatuur van 67 graden (ongeveer 45 minuten).
Maak ondertussen de champignons schoon en snijd in vieren. Snipper de ui en knoflook.
Haal de pan uit de oven zodra het vlees goed is, leg het op een bord en dek af met aluminiumfolie. Zet de pan opnieuw op het fornuis en blus af met een beetje water. Schraap alle smaakvolle baksels van de bodem en voeg de uien toe. Voeg zodra deze glazig zijn de knoflook en de champignons toe. Bak deze gaar en blus af met de room. Breng de saus op smaak met peper en zout. Wanneer deze wat te dun is kan je hem binden met in water opgeloste maizena (beetje bij beetje toevoegen totdat de juiste dikte is bereikt). Snijd het vlees in plakken, leg op een schaal en overgiet rijkelijk met de champignonsaus. Serveer met een groente naar keuze en Parijse aardappeltjes uit de oven bestrooid met wat Fleur de sel.

Dit bericht werd geplaatst in België, recept, Winkels. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s