Normandië en D-Day

IMG_1928Normandië is onlosmakelijk verbonden met D-Day. Het begin van het einde van de tweede wereldoorlog. De hele kuststrook ademt dit ook uit. Sword beach, Juno beach, Gold beach, Utah beach, Omaha beach. Alle deze stranden vertellen hun eigen verhaal. Ook ruim 70 jaar later nog. Deze maandag bezochten we Omaha beach. Het blijft indrukwekkend wanneer je beseft hoeveel jonge mensen hier voor onze vrijheid zijn gesneuveld. Het nabij gelegen Amerikaanse militair kerkhof versterkt het gevoel nog. De hele kustlijn is eigenlijk één grote herdenkingsplaats en een groot museum. Overal vind je tanks, bunkers, monumenten en plaquettes. De oorlog is hier nooit ver vandaan.
IMG_1949Overigens is ook de Duitse militaire begraafplaats in La Cambe een plek om even bij stil te staan. Hier liggen meer dan 21.000 soldaten. Deze begraafplaats is veel soberder. Maar wanneer je er staat besef je dat ook deze jongens er waarschijnlijk niet voor gekozen hebben hier te vechten. Velen waren nog geen twintig in 1944. Zij waren 9 jaar oud toen Hitler in 1933 aan de macht kwam. Dat was dus duidelijk niet hun keuze.
Woensdag brachten we een bezoek aan het Canadees herdenkingscentrum bij Juno beach in Courseulles-sur-mer. Evengoed indrukwekkend. Zeker wanneer je beseft dat al die jonge Canadezen zich vrijwillig hebben aangemeld voor de bevrijding van Europa. Ook van hen zijn velen niet teruggekeerd.

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Normandië en D-Day

  1. Pingback: Dieppe | Frankrijk blog

  2. Het is en blijft indrukwekkend.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s