Boulettes à la Liégeoise

eben emaelVorige week verbleef ik een heerlijk lang weekend in de buurt van Maastricht. Iets preciezer zaten we op camping De Oosterdriessen in Eijsden. Dankzij het heerlijke weer konden we er heerlijk met de fiets op uit en eigenlijk werden we toch weer verrast door de omgeving. Voor een inwoner van Brabant waan je je zelf toch echt in het ‘verre’ buitenland. Deels waren we daar trouwens ook want we fietsten vanuit Eijsden ook nog een stukje door zowel Wallonië als Vlaanderen. Zo dronken we een blonde Julius bij Fort Eben Emael en een blonde Judas op de Markt in Maastricht. Allebei dik verdiend vonden we.
Tijdens onze wandeling door Maastricht kwamen we langs het terras van Café de Belsj. Daar werd ik meteen getriggerd door het menubord buiten op de gevel.

IMG_1699

door een oplettende lezer werd ik er nog op gewezen dat het toch echt sliptong is en geen slibtong. ik heb dit inmiddels gemeld bij het restaturant 🙂

Bovenaan prijkte de Boulettes à la Liégeoise. Het was nog geen etenstijd dus we hebben ze daar niet gegeten. Dat deden we een paar dagen later thuis. En ze waren zalig. Vandaar dat ik jullie hier het recept geef van deze Luikse balletjes. Al gebruikte ik geen Luikse stroop op basis van pruimen of abrikoos maar gewoon rinse appelstroop.
Nog wel grappig te melden is dat dit het recept is dat is goedgekeurd door de Confrérie du Gay Boulet, het broederschap dat het recept bewaakt. Dat schijnt meer voor te komen want eerder schreef ik al over de Confrérie du Matoufè en de Commune libre du Pan Bagnat.

Ingrediënten voor ongeveer 10-12 balletjes
1 kg gehakt (halfom half);
1 ui (fijn gesnipperd);
1 el fijngehakte peterselie;
4 sneden witbrood zonder korst;
melk;
2 eieren;
paneermeel (om het mengsel te drogen);
zout, peper en nootmuskaat;

IMG_0936Bereiding
Meng het brood, de melk en de eieren, voeg de ui, het vlees, de peterselie, zout, peper en nootmuskaat. ‘Droog’ het mengsel (zo nodig) met paneermeel. Maak 10-12 balletjes.
Zet 35 minuten in de oven in een ingevette ovenschaal op 180 °C.

 

 

Ingrediënten voor de saus
3-4 uien;
4 el bruine suiker;
tijm, 1 laurierblad, 2 kruidnagels;
boter of margarine;
2 el luikse stroop (of appelstroop);
wijnazijn;
rozijnen geweekt in jenever;
1 liter vleesbouillon;
maizena.

Bereiding
Bak 3-4 uien, grof gesneden, met een snufje tijm, een laurierblad en twee kruidnagels in boter of margarine. Voeg 4 eetlepels bruine suiker en maak een karamel. Blus met een scheutje wijnazijn en met de vleesbouillon. Voeg een à twee eetlepels stroop toe. Kook dit in een pan gedurende 35 minuten. Werk de saus af met maïzena. Voeg wat rozijnen geweekt in jenever toe.
Breng op smaak met peper en zout. Kook de balletjes nog een paar minuten mee in de saus op zeer laag vuur.

Serveer met een salade of met appelmoes en met de hand gemaakte frietjes.

Wat drink je erbij?
Een pils of een glas rode wijn zijn altijd lekker met deze balletjes.

Om optimaal te genieten van alle smaken van dit gerecht nodigt de confrerie u uit om van tijd tot tijd en gedurende de hele maaltijd, de strijdkreet van de Broederschap te schreeuwen: GAY, GAY, GAY BOULET …!

Dit bericht werd geplaatst in België, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Boulettes à la Liégeoise

  1. Pingback: Foodparade, de keuken van de Lage Landen. - Gereons Keuken Thuis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s