Ervaringen vastendieet

Kip oven, tomaat, spinazieIn de meivakantie las ik het boek ‘Het vastendieet’ van Dr. Michael Mosley & Mimi Spencer. Niet omdat ik direct last heb van overgewicht maar omdat ik als foodblogger sowieso geïnteresseerd ben in voedsel en trends. Het idee sprak me wel aan en direct na de meivakantie zijn we eraan begonnen. De eerste vastendag merkte ik meteen hoe vaak ik eigenlijk naar de snoeppot loop, even een reepje kaas neem of een glas frisdrank drink. Wonderbaarlijk eigenlijk dat ik maar 64,5 kg woog. Blijkbaar dus gezegend met een goede spijsvertering.

Naast het snaaigedrag moest ik ook direct al wennen aan koffie zonder suiker en melk. Dat had ik al eerder geprobeerd maar vond het steeds niet lekker. Dat was dus echt wel even doorbijten en inmiddels kan ik zeggen dat het wél gelukt is de suiker en melk eraf te krijgen.

pascalenaessens-2Dat je op vastendagen slechts 600 kcal mag eten roept bij velen weerstand op. Opmerkingen als dat dit toch niet goed kan zijn en diep medelijden wisselen elkaar af. Toch heb ik er zelf niet zo’n moeite mee. Een grote eter was ik toch al niet en af en toe een maaltijd overslaan deed ik wel vaker.

We zijn eigenlijk allemaal groot gebracht met het idee dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. De spijsvertering moet immers op gang komen en het ontbijt overslaan zou er toe leiden dat de lunch veel te overdadig wordt. Michael Mosley zegt juist dat je het ontbijt zo lang mogelijk moet uitstellen. Het gaat er immers om, om een zo lang als mogelijke periode niet te eten. Begin je daar ’s avonds aan dan heb je de eerste acht uur al te pakken en tot aan de lunch kan je dan al gauw op zo’n 12 uur komen. De lunch is dus je eerste ‘maaltijd’. Red je het niet om te wachten tot 12 uur neem hem dan iets eerder maar bedenk dat je er mee moet doen tot aan je avondeten. De lunch is uiteraard een hele lichte maaltijd (van zo’n 150 kcal). Voor mij is dat een ‘Goed bezig’-koek van Bolletje (104 kcal) en een glas tomatensap (35 kcal). Daarmee red ik het wel.

renskroesTussendoor kan je wel drinken. Koffie (zonder melk en suiker), thee (uiteraard ook zonder melk en suiker) en sloten water. Mocht je het echt niet volhouden dan is een mandarijn of een appel (mét schil) als tussendoortje mogelijk.

In het boek van Michael Mosley en Mimi Spencer staan dagmenu’s voor de vastendagen. Maar als kookfanaat kwam ik daar niet ver mee. Voor het avondeten ging ik dus op zoek naar andere gerechten van 350-450 kcal. Voor mij is er een wereld aan kookboeken opengegaan waar ik eerder niets mee kon. In een volgend blog kom ik daar op terug. De afgelopen weken hebben we in ieder geval zalig gegeten op de vastendagen. Dat is best vol te houden zo.

Pakte ik ’s avonds vaak een pilsje, een borrel of een glas cola, tegenwoordig beperk ik dat tot een flesje water en een kop thee. Wel iets minder vind ik dat. Maar waarom ik het toch vol houd? Morgen hoef ik nergens naar te kijken en ook geen calorieën te tellen!

Maar werkt het ook echt allemaal? Dat hoor je later.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, familie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ervaringen vastendieet

  1. Pingback: Het Vastendieet | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s