Ikea kookboek: Het eten is klaar!

Een paar weken geleden zag ik op de website van Ikea een boek met een wel heel opvallende titel: ‘Het eten is klaar!’. Onder die naam blog ik al meer dan zes jaar dus dan valt zoiets meteen op. Nu heb ik niets auteursrechtelijk beschermd en eigenlijk vond ik het ook wel leuk. Dat heb ik Ikea ook laten weten. Ikea vond dat ook en stuurde mij meteen een exemplaar toe. Waarvoor dank natuurlijk.

gehaktballetjes in tomatensaus met aubergine
Denk je aan Ikea in combinatie met eten dan denk je aan Zweedse gehaktballetjes. Die worden natuurlijk ook in het voorwoord en op de achterpagina genoemd. Zou ik dan eindelijk het ‘geheim’ van deze bekende gehaktballetjes terugvinden in dit boek? gehaktballetje IkeaNee dus, of eigenlijk wel dat er geen geheim is. Ikea zet het recept er in plaatjes bij: ui, paneermeel, gehakt en ei. En ongetwijfeld zal er wat zout en peper bij zitten. In de recepten wordt verder gebruik gemaakt van de eigen gehaktballen, verkrijgbaar in alle IKEA-filialen. Op zich vind ik dat wel jammer. Er wordt door het hele boek heen sowieso veel gebruik gemaakt van producten verkrijgbaar in de IKEA-winkels: warmgerookte zalm, gravlax, ingelegde haring, pannenkoeken, enzovoorts. Daarmee wordt het een kookboek wel heel specifiek voor Ikea óf je moet, net als ik gedaan heb, op zoek naar alternatieven.

Voor mijn zelfgemaakte gehaktballetjes volgde ik verder het recept voor de tomatensaus met aubergine. Eigenlijk heel gewone basistomatensaus. Best lekker.

cranberrycake met garam massalaÉén van de producten die vooral bij Ikea verkrijgbaar is, zijn vossenbessen. In het boek is er een apart hoofdstuk aan gewijd en in Zweden serveren ze ze ook bij hun gehaktballetjes. In de recepten wordt voornamelijk jam van vossenbessen gebruikt. En hoewel van andere merken verkrijgbaar is het niet een erg gangbaar product in Nederland. Gelukkig blijkt deze jam prima vervangbaar door cranberry en/of rode bessenjam. Maar een potje halen bij IKEA mag natuurlijk ook. Ik bakte uit ‘Het eten is klaar!’ een heerlijke (vossenbessen)cake met garam massala die eigenlijk bij iedereen die hem proefde in de smaak viel. Een bijzondere combinatie!

bibimbap met zam en gebakken eiHet meest uitgebreide hoofdstuk gaat over zalm. Houd je van zalm dan vind je in dit boek beslist wat lekkers. Ook hier weer veel verwijzingen naar IKEA-producten maar ze zijn over het algemeen eenvoudig te vervangen door zalm verkrijgbaar bij viswinkel of supermarkt. De recepten zijn niet allemaal typisch Zweeds. Ook risotto, en tagliatelle komt voorbij. Zelfs zalm met teriyakisaus en paksoi of zalmtandoori staan in het boek beschreven. Meestentijds met veel verse producten wat ik een groot pré vind. Een naam van een gerecht dat mij meteen aansprak was Bibimbap. Volgens het boek een Koreaans gerecht dat bestaat uit rijst, pittige chilisaus en gemengde groentes. Ik had er nog nooit van gehoord. De zalm paste er prima bij. Ze serveerden er ook nog een gebakken eitje bij maar daarmee werd het wel allemaal wat veel op mijn bord. Serveren in aparte bakjes zou dan heel leuk staan. Wie weet bij een volgend etentje!

Bibimbap met zalm en gebakken ei

Ingrediënten voor vier personen

Algemeen
4 zalmfilets;
zout en zwarte peper;
zonnebloemolie;
4 porties basmatirijst (ongeveer 200 gr);
4 eieren;

Komkommer in zuur met chilipeper
½ komkommer;
3 el witte wijnazijn;
100 ml water;
1-2 el sweet chilisaus;
1 snufje zout.

Bibimbapsaus
1 el sesamzaadjes;
1 teentje knoflook;
2 el sambal oelek;
2 el sesamolie;
2 el honing;
1 tl appelciderazijn.

Gewokte spinazie
1 teentje knoflook:
1 el sesamolie;
300 gr verse spinazie;
1 el sojasaus;
1 el sesamzaadjes.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 150 °C. kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes. Snijd ze vervolgens in halve maantjes. Meng de chilisaus met water, azijn en zout. Meng de komkommer door de saus en zet apart.
Hak voor de bibimbapsaus het knoflookteentje fijn en roer dit door de sesamzaadjes, sambal, sesamolie, honing en azijn. Zet ook dit apart.
Bestrooi de zalm aan beide zijden met zout en peper. Bak de ene kant in ongeveer 10 seconden in een hete koekenpan met wat olie bruin. Leg de zalm met de gebakken kant naar boven in een ovenvaste schaal. Bak ca. 7 minuten in de oven tot de zalm een kerntemperatuur heeft van 48-56 °C.
Wok de spinazie met de fijngesneden knoflookteen kort met wat sesamolie. Voeg de sojasaus en de sesamzaadjes toe. Serveer eventueel in een dekschaal.
Bak de eieren.
Dien de zalm op samen met alle bijgerechten.

Tot slot
Al bij al een leuk boek. Mocht je regelmatig bij Ikea komen dan zijn veel ingrediënten daar verkrijgbaar. Anders is het soms even zoeken naar alternatieven. Verder had ik soms moeite met de maatvoering. Suiker, bloem en cacao wordt aangegeven in ml. Dat kan wel maar zelf ben ik grammen gewend. Geen onoverkomelijk probleem.

Het boek eindigt met het Smörgåsbord. Een Zweeds buffet met veel recepten uit het boek maar ook tips voor andere gerechtjes. Leuk om een keer te serveren als lunch. Een tafel vol met zalm, haring, gehaktballetjes (!), pannenkoekjes, brood, kaas en zoetigheden. Lekker!

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, recept, Winkels. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ikea kookboek: Het eten is klaar!

  1. Pingback: Recensie: Huisgemaakt – La Place | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s