Risotto ai Fungi

risotto ai fungiVeel goeds brengt het nog niet. De zomer van 2016. Vooral heel veel regen. En ligt het nu aan mij of konden we ‘vroeger’ de kussens van onze tuinset echt weken of minstens dagen aan één stuk buiten laten liggen zonder dreiging van welke bui dan ook? Tot vandaag heb ik ze iedere avond binnen moeten halen vanwege werkelijk dreigende luchten of vanwege een code geel of oranje van het KNMI. De enige aaneengesloten periode van mooi weer hadden we in de meivakantie in de Ardèche. En ook nu is het daar nog steeds gewoon lekker. Laten we hopen dat het de komende weken nog bijdraait want voorlopig zijn we gewoon thuis. Natuurlijk pikken we wel ieder moment dat we vrij zijn en in de tuin kunnen zitten of eten gewoon lekker mee. De Italiaanse keuken past daar heerlijk bij. Als ik in Italië ben heb ik altijd vakantie dus die herinneringen zijn in ieder geval goed. Italiaanse avonden zie je gewoon voor je. Je ruikt ze bijna. Het Italiaanse eten brengt je terug naar die herinneringen.

Deze keer geen pizza of pasta. Wel een primo (voorgerecht): Risotto ai Fungi. Heerlijke vegetarische risotto met bospaddenstoelen. Wij namen het gewoon als hoofdgerecht. Dat kan als je voldoende maakt.

Ingrediënten voor 4 personen:
voor de groentebouillon:
1 winterwortel;
1 prei;
1 ui;
1 tomaat;
1 groentebouillontablet;
1,2 liter water.

Voor de risotto:
50 gram margarine of boter;
300 gr risottorijst;
1 ui;
150 ml droge witte wijn;
1 liter groentebouillon;
100 gram gedroogde bospaddenstoelenmix;
50 gram geraspte parmezaanse kaas + extra om erover te raspen;
rucola.

risottoBereiding:
Begin met de groentebouillon. Natuurlijk kan je alle verse ingrediënten achterwege laten en een liter bouillon maken van 2 bouillonblokjes. Een gezonder en lekkerder alternatief is om de bouillon (gedeeltelijk) zelf te maken. Snijd daarvoor een winterwortel, preistronk, ui en tomaat in kleine stukken en kook dat ongeveer een half uurtje in 1,2 liter kokend water. Daarna afgieten, het vocht bewaren, het restant van de groenten uitknijpen en weggooien. Voeg vervolgens één groentebouillon blokje toe aan het kookvocht en bewaar de vitamerijke bouillon. Week de gedroogde paddenstoelen in voldoende water. Zorg dat ze steeds onder water blijven staan. Snipper de ui en fruit deze glazig in de margarine. Voeg daar de rijst aan toe en bak deze tot ze een beetje glazig zijn. Blus dan af met de witte wijn. Als de vloeistof is opgenomen voeg dan een pollepel van de bouillon toe. Na twee tot drie pollepels bouillon kunnen de paddenstoelen worden toegevoegd. Mochten deze te grof zijn, snijd ze dan in kleinere stukken. Giet ook voorzichtig wat van het paddenstoelenvocht bij de rijst (smaak!!). Let op dat je het onderste uit het bakje laat zitten dit bevat vaak veel zand. Houd de massa vervolgens zachtjes aan de kook en blijf lepel voor lepel bouillon toevoegen totdat de risotto gaar is. Dit kan 15-20 minuten duren. Wanneer de risotto (bijna) gaar is roer je de Parmezaanse kaas erdoorheen. Nog even doorwarmen en blijven proeven of de rijst gaar is. Serveren met Parmezaanse kaas en rucola.

Dit bericht werd geplaatst in Italië, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s