Betaalbare gerechten

spaghetti dag 5

Ik kookte 5 dagen lang voor in totaal 35 euro voor 4 personen. In de twee eerdere blogs ‘Crisis in de keuken‘ en ‘budgetbordje’ beschreef ik de eerste vier dagen. In dit blog de laatste dag en een terugblik.

Dag 5 Zomerse spaghetti
Ik denk dat iedereen de afgelopen dagen wel een beetje het voorjaar in de bol had. Ondanks de koude Oostenwind zag het er vanachter glas of úit de wind fantastisch uit. Jammer dat dan al die zomerse producten niet meteen voorradig zijn in de supermarkt. Hoewel dat mijn budget ook niet ten goede zou komen trouwens. Ik had deze al langer op mijn to-do-lijstje staan. Maar wilde het bewaren voor de zomer als de verse witte asperges in de winkels liggen. Ik maakte een zomerse variant op mijn Pasta Alfredo. Ik gebruikte geen champignons maar asperges (uit pot vallen ze prima binnen het budget voor een goedkope maaltijd) en geen gerookte kip maar hamblokjes. Omdat dat zo lekker combineert met asperges. Duurste ingrediënt van deze maaltijd was de Grana Padano. Die kon ik enkel kopen omdat ik de voorgaande dagen voldoende geld had bespaard. € 3,49 voor een stukje kaas past niet helemaal in een goedkope maaltijd. Gebruik dus gerust een andere pittige kaas. Overigens viel deze maaltijd erg goed in de smaak. Er komt dus zeker een échte zomerse versie met verse asperges en verse pasta en echte Parmezaanse kaas. Dát is immers waar de Italiaanse keuken voor staat: Eenvoudige recepten maar wel met topproducten!

ingrediënten
400 gram spaghetti;
2 el olijfolie;
1 ui (gesnipperd);
1 klein potje asperges;
200 ml kookroom (light);
200 gram gekookte ham (laat achterwege voor een vegetarische versie);
150 gram geraspte Grana Padano;
zout en zwarte peper.

Bereiding
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar.
Verwarm in een hapjes- of braadpan de olijfolie en fruit daarin zachtjes de ui. Blus af met de kookroom en warm even goed door. Voeg de kaas toe en zorg dat deze helemaal gesmolten is. Doe er ook de hamblokjes en de asperges door en warm nogmaals goed door. Breng op smaak met peper en zout.
Giet de spaghetti af, spoel af met wat koud water of doe er een klein scheutje olijfolie doorheen. Schep op een bord en neem een lekkere schep aspergesaus. Rasp er eventueel nog wat kaas over.

Terugblik
De vijf dagen zitten er op. Voor 35 euro kan je gemakkelijk alle dagen vers en lekker eten. Op een paar dagen kwam ik wat tijd betreft wel wat krap uit. Verse producten hebben nu eenmaal wat aandacht nodig. Toch kost het niet heel veel extra tijd om zelf die wortels en uien te snijden voor bijvoorbeeld de hutspot (toegegeven, ik heb een mandoline). Verder koos ik iedere dag voor vlees of vis. Zónder dat kan het ook nog wel onder de 30 euro blijven. De hierboven genoemde spaghetti en de gebakken aardappeltjes met salade van dag vier zijn vrij eenvoudig om te toveren tot vegetarische gerechten.
Ik kocht best veel grootverpakkingen. Zo bakte ik op vrijdag, dag 6 dus, verse zelfgesneden frietjes van het restant aardappelen en op zaterdag (dag 7) maakte ik met wat bloem en gist een pizzabodem en belegde die met passata en een restant paprika (ik had een ‘stoplicht’ gekocht), ui en kaas. Gedroogde oregano, basilicum en tijm zorgden voor een heerlijke plaatpizza.

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept. Bookmark de permalink .

3 reacties op Betaalbare gerechten

  1. nellnijssen zegt:

    Prima uitdaging om aan te gaan! Ik geloof in het smakelijk en toch goedkoop samenstellen van maaltijden. Toegegeven: je hebt dan geen hause cuisine, maar je blijft er goed van in leven én het kan ook nog heel gezond zijn. Niks mis met wortelen en kool bijvoorbeeld.

    Like

  2. laurenfayb zegt:

    Super dat het je is gelukt! Deze uitdaging zou ik ook wel eens durven aangaan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s