Roodbaars met zeekraalsalade

roodbaars (1139 x 760)Een paar keer per jaar doe ik mee met de Foodblogswap. Daarbij koken verschillende foodbloggers van elkaars blog. Deze maand mocht ik koken van het blog Taste Our Joy van Joyce en Irene. Twee vriendinnen die hun passie voor eten delen op dit blog. Tasteourjoy.nl is een blog met veel toegankelijke recepten. Zeker ook voor de dagelijkse maaltijd. Absoluut een bron van inspiratie en ook nog eens met mooie foto’s.
Natuurlijk ontbreken de taarten en de desserts niet.
Het gerecht dat ik uiteindelijk koos voor de foodblogswap stond in een blog van december maar zelf vind ik het prima bij het voorjaar passen. Irene maakte het recept met zeebaars. Zelf koos ik voor roodbaars. Maar dat was meer uit praktische overwegingen. Volgens Joyce en Irene kan het ook met zeeduivel, kabeljauw of en andere witvis. Daar sluit ik me bij aan.
Naast de, in mijn geval op de huid gebakken vis, bestaat het gerecht uit een heerlijke salade van groene asperges, zeekraal en sesamzaad. Een heerlijke combinatie. Om er nog wat extra pit aan te geven kan er krokant gebakken pancetta aan toe worden gevoegd. Heerlijk als voorgerecht!

Ingrediënten:
2 el sesamzaad
1 teen knoflook
1 busseltje aspergepuntjes
20 gr zeekraal
4 roodbaarsfiletjes van ongeveer 80-100 gr
olijfolie
sesamolie
fleur de sel
evt. 4 plakjes pancetta

Bereiding:
Rooster de sesamzaadjes voor een paar minuten in een koekenpan zonder olie. Laat ze afkoelen op een bord.  Bak de pancetta krokant en laat dit uitlekken op keukenpapier.
Breng een pan met water aan de kook. Leg de asperges in het kokende water en breng opnieuw aan de kook. Blancheer ze 2-3 minuten . Voeg de zeekraal toe en blancheer alles nog 1 minuut. Giet de groenten af in een vergiet in het aanrecht en laat er direct koud water over stromen. Zorg dat ze snel en goed zijn afgekoeld en dep ze daarna droog met een theedoek of keukenrol.  Leg de afgekoelde groenten in een schaal. Meng er de olijf- en sesamolie, zeer fijngesneden knoflook en de geroosterde sesamzaadjes doorheen.
Dep de zeebaarsfilet droog met een stukje keukenrol. Bestrooi de roodbaars met wat fleur de sel. Doe een beetje roomboter en een scheut olijfolie in een koekenpan en verhit deze op middelhoog vuur. Bak de vis (op de huidzijde) in ongeveer 6 minuten gaar.
Verdeel de zeekraalsalade over vier borden. Leg op de salade eventueel een beetje van de gekruimelde pancetta en daarop de roodbaars.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s