Tajine Marocain

Marokkaanse TajineDit recept kreeg ik meer dan 20 jaar geleden van een collega. Ik maakte het en vervolgens verdween het in mijn map met recepten. En hoewel ik die map regelmatig door kijk bleef dit recept er dus al die tijd in zitten. Hier thuis zijn ze niet erg van de Noord-Afrikaanse keuken. De kruiden niet, de couscous niet en zéker het lamsvlees niet. Toch kon ik het na al die tijd eens een keer niet laten om het recept uit de map te halen. Voor mijn gerecht verving ik het lamsvlees door kip (draai dat gerust terug) en de couscous door rijst (draai ook dat rustig terug). Op de ingrediëntenlijst verder kurkuma, koriander, kaneel en komijn. Waarschijnlijk 20 jaar geleden nog niet maar tegenwoordig zijn al deze kruiden ook hier gemengd verkrijgbaar als Ras-el-hanout. Dat vereenvoudigt het recept aanzienlijk. En door niet al te royaal met de kruiden om te springen vonden ze het thuis ook lekker. Mét kip en rijst én met Turks of Marokkaans brood om in de heerlijke saus te doppen.

Ingrediënten
750 gram kippendijen (ontbeend en ontveld) (of 750 gram lamsvlees) in blokjes gesneden;
250 gram gedroogde pruimen;
2 uien;
1 teen knoflook;
100 gram amandelen (gebruik bij voorkeur blanke maar die had ik even niet);
1 el ras-el-hanout;
zwarte peper en zout;
1 el olijfolie;
500 ml groentebouillon;
honing;
400 gram rijst (of couscous);
1 Turks (of Marokkaans) brood.

Bereiding
Was de pruimen en week ze in ruim water. Snipper de ui en de knoflook. Verhit de olijfolie in een tajine of braadpan en schroei de vleesblokjes dicht. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze even aan voeg ook de ras-el-hanout toe en fruit deze ook mee totdat hij gaat geuren. Giet de bouillon erbij totdat het vlees net onder staat. Vul zo nodig aan met wat water. Laat het geheel stoven totdat het vlees gaar is (ongeveer 3 kwartier); verwarm, ongeveer een kwartier voordat het gerecht klaar is een steelpan en doe daar wat eetlepels van het kookvocht in samen met de geweekte pruimen en de honing. Laat dit stoven tot ze gaar zijn. Verwarm een koekenpan en rooster daarin op laag vuur de amandelen. Schik, als het gerecht klaar is de pruimen en de amandelen over de vleesschotel en serveer met rijst en brood.

Dit bericht werd geplaatst in algemeen, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s