Tomatensoep

tomatensoepNu de tomaten in de supermarkt zo’n beetje worden weggegeven vanwege de boycot is het tijd om eens te kijken wat er allemaal mogelijk is met tomaten. De boycot wordt niet bestreden door allemaal Insalata Caprese of Pan con tomate te eten. In een tomatencurry of tomatensalade zitten al wat meer tomaten maar de echte grootverbruiker voor tomaten is natuurlijk tomatensoep. En geloof me: daar kun je me ’s nachts voor wakker maken. Terwijl de soep op het fornuis staat en ik een begin maak met deze post loopt het water me al in de mond. Pavlov doet zijn werk! Hoewel dat weer wat raar is nu de boycot een Russische aangelegenheid is.

Bereiding

Ingrediënten

Voor de Bouillon
400-500 gram soepvlees of klapstuk
1 prei
1 winterwortel
1 ui
paar takjes selderij

Voor de soep
1,5 liter bouillon
1 kg tomaten
1 grote of 2 kleine uien
handje dessertrijst
peper en zout
bladpeterselie

Voor de gehaktballetjes
400-500 gram hoh-gehakt
1 ei
paneermeel
peper en zout

Bereiding
Willen we helemaal verse tomatensoep dan moet er eerst bouillon worden getrokken. Gebruik daarvoor het soepvlees of klapstuk, de prei, winterwortel, ui en selderij. Laat dit samen met ongeveer 1- 1,5 liter water minstens twee uur koken en breng om smaak met peper en zout. Schep aan het begin van de kooktijd een aantal maal het schuim van de bouillon. Haal vervolgens het vlees er uit en zeef de bouillon. De groente heeft zijn werk gedaan en kan weg. Het vlees kan later terug in de tomatensoep. Voor de snelle versie kan je ook een liter bouillon gebruiken gemaakt van twee bouillonblokjes of (beter) van een pot kant en klare rundvleesbouillon.

Snijd, terwijl de bouillon staat te trekken, een kilogram tomaten in kleine stukken (iedere tomaat ongeveer in 8 partjes). Snipper ondertussen ook de ui. Meer voeg ik niet toe. Tomatensoep moet immers naar tomaten smaken.
Als de bouillon klaar is voeg je daar de tomaten, de ui en de dessertrijst (om te binden) aan toe. Breng aan de kook en laat een klein uur zachtjes doorkoken. Giet het dan door een tomatensoep stamperzeef en druk alles met de achterkant van een (saus)lepel door de zeef zodat enkel de velletjes van de tomaat en de ui overblijven. Zelf gebruik ik daar een handige stamper voor die mijn schoonvader, helaas inmiddels zo’n 14 jaar geleden overleden, ooit op de draaibank heeft gemaakt. Simpel maar uitermate doeltreffend.

Doe er vervolgens nog wat zelf gedraaide gehaktballetjes bij, voeg het soepvlees opnieuw toe en laat het nog minstens 10 minuten doorkoken. Breng op smaak met peper en zout en eventueel een bouillonblokje. Garneren met gesneden bladpeterselie en serveren met een stukje stokbrood. Smakelijk eten.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Tomatensoep

  1. Pingback: Een tomatensoep met Franse touch? | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s