Mosterd uit Monschau

Monschau    Mosterd van de mosterdmolenPasgeleden waren we een heerlijk weekendje weg. Drie dagen naar Monschau in de Eiffel. En natuurlijk wil je dan lekker eten en niet zelf koken maar genieten van de plaatselijke horeca. Op internet had ik al eens gezocht welke streekgebonden gerechten er zoal worden gegeten (een gekke gewoonte van me) en ik moet zeggen dat dan blijkt dat niet altijd de plaatselijke gerechten eenvoudig tevoorschijn komen op Google. Zo ook in Monschau. Daarvoor was iets meer kennis nodig van de plaatselijke bezienswaardigheden en omstandigheden. Op de eerste plaats is wel duidelijk dat zo goed als ieder restaurant, hotel of eetcafé een ‘standaard’ Duitse menukaart heeft. Schnitzel in een aantal varianten, forel en biefstuk met gebakken champignons of pepersaus. Soep vooraf en, in het geval van een driegangenmenu, een heel eenvoudig dessert toe.

schnitzel met mosterdroomsausDe Monschauer specialiteit zit hem in één van de Schnitzelvarianten en hebben ze te danken aan de blijkbaar redelijk fameuze Zenfmühle. De oude Monschauer mosterdmolen die nog steeds in gebruik is. In de erbij gelegen winkel zijn de verschillende soorten te koop. Uiteraard hebben wij ook een potje pittige mosterd gekocht. En die heb ik gebruikt voor dit recept van de specialiteit die daar overal verkrijgbaar is: Schnitzel met mosterdroomsaus. Een typisch Monschauer streekgerecht.
Lekker met friet en een ruime hoeveelheid s(a)la(de).

varkenshaas in mosterdroomsausDe bereiding van de mosterdroomsaus is nog eens eenvoudig ook. Om te oefenen heb ik hem twee keer gemaakt. Één keer volgens de Monschauer horeca met schnitzel.
De andere keer met een iets luxer varkenshaasje. Daar horen half april natuurlijk asperges bij. Spärgel in Duitsland en volop aanwezig in Monschau.

Schnitzel met mosterdroomsaus

Ingrediënten
4 schnitzels;
75-100 gram bloem;
1-2 eieren;
50-75 gram paneermeel;
50 gram boter of margarin
250 ml slagroom;
1/2 groentebouillonblokje;
1 el fijngehakte bieslook;
2 el grove pittige mosterd;
peper en zout.

Bereiding
Bestrooi de schnitzels met peper en zout. Haal daarna de schnitzels achtereenvolgens door de bloem, de losgeklopte eieren en het paneermeel. Bak deze in boter of margarine in ongeveer 8 minuten krokant aan beide zijde.

Verwarm voor de saus de slagroom en voeg daar een half blokje groentebouillon aan toe. Kook het mengsel in tot de helft. Voeg dan de mosterd en de bieslook toe. Nog even doorwarmen en de saus is gereed. (Deze kan ook ruim van te voren worden gemaakt en hoeft dan enkel nog maar worden opgewarmd).

Serveren met friet of gebakken aardappel en een frisse salade.

 

Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Mosterd uit Monschau

  1. xelinexx zegt:

    hmm 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s