Foodblogswap april 2014: Zoete aardappelpannenkoek met biet en vis

FoodblogswapDeze maand doe ik voor de eerste keer mee met de foodblogswap. Daarbij kookt iedere deelnemer een recept van een ander blog en schrijft daar een post over op zijn of haar eigen blog. Ik mocht deze maand koken van het blog www.purefoodie.nl van Kim. Een blog dat pas een half jaar bestaat en dus nog in de opbouwfase zit. Hopelijk heeft Kim er zin in en volgen er nog vele nieuwe recepten zodat de keuze wat groter wordt. Daarmee zeg ik dus al dat ik wat moeite had met kiezen. Nu zou ik natuurlijk gewoon een lekkere soep of salade kunnen maken, want die staan er genoeg op, maar dat eten we zo vaak en ik wilde juist iets vinden wat we eigenlijk nog nooit op die wijze hadden gegeten en daarom werd het de zoete aardappelpannenkoek met biet en vis.
Ik heb me redelijk aan het recept gehouden op een paar dingetjes na. Ten eerste at Kim het met Pangafilet en sinds ik weet wat voor vis pangasius is en waar ze leven vind ik ze plots een stuk minder aantrekkelijk. Ik verving de pangasius dus voor kabeljauw.
Bij de aardappelpannenkoek trof ik een leuk ingrediëntenlijstje aan met daarop een hoeveelheid van 10 eetlepels bloem (biologische tarwe of speltbloem of boekweitmeel). 10 eetlepels dat kan bij mij alles zijn tussen 100 en 300 gram. Daar heb ik dus mijn recept wat aangepast of in ieder geval wat concreter gemaakt.
De bietensalade was heerlijk en super eenvoudig. Ik gebruikte voorgekookte biet (die bevat ook geen toegevoegde kleur-, smaak of conserveringsmiddelen) en gewone ui, omdat ik die natuurlijk altijd in huis heb. Bij Kim staat in de beschrijving ‘voeg ook een appel toe’. Maar bij de ingrediënten stonden er twee. Ik heb me beperkt tot 3 bieten en 1 appel, maar dat was meer omdat we maar met zijn drieën aten, al zou het voor vier ook nog genoeg geweest zijn.
Kortom de aardappelpannenkoek was lekker maar de bietensalade was heerlijk fris. Die salade zal ik zeker vaker eten. Dat kan bijvoorbeeld ook heel goed bij een barbecue of uitgebreide brunch. De aardappelpannenkoek komt wellicht ook nog wel eens van pas. De combinatie van beiden met de vis had voor mij geen toegevoegde waarde. Het bleven eigenlijk gewoon drie dingen. Daarom twee recepten. Één van aardappelpannenkoek en één van de rode bietensalade.

Zoete aardappelpannenkoek

Ingrediënten:
350 gram zoete aardappel;
100 gram bloem;
100 gram boekweitmeel;
1 tl zout;
2 eieren;
350 ml melk;
50 gr gesmolten boter;
1 tl kaneelpoeder.

Bereidingswijze
Schil de zoete aardappel en snijd deze in kleine stukjes. Kook ze in 20 minuten gaar. Daarna direct pureren met een deel van de melk om verkleuren te voorkomen.
Zeef in een grote kom bloem, boekweitmeel, zout en kaneel .
Vermeng de rest van de melk, de eieren en de gesmolten boter met de enigszins afgekoelde gepureerde aardappelen en meng dit door de deegmix tot een glad beslag. Laat even staan.
Verhit een koekenpan op matig hoog vuur en bak meerdere kleinere of enkele grotere pannenkoeken.

Rode bietensalade

Ingrediënten:
3 gekookte rode bieten;
1 appel (granny smith);
1 ui;
klein beetje peper en zout;
Bereidingswijze:
snijd de bieten in kleine reepjes of rasp ze met een grove rasp. Snijd ook de appel in kleine stukjes en snipper de ui. Meng door elkaar en maak af met wat vers gemalen peper, zout en eventueel af wat olijfolie.

En omgekeerd
Natuurlijk kookte er ook iemand van mijn blog. Dat was Maaike van Micook. Zij kookte één van mijn eerste recepten namelijk de Kip Madras.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

3 reacties op Foodblogswap april 2014: Zoete aardappelpannenkoek met biet en vis

 1. Maaike zegt:

  Haha! Wat grappig dat je Kip Madras zo populair is! Dan heb ik dus een goede keuze gemaakt! 🙂

  Je kunt je nu weer aanmelden voor de foodblogswap van mei! Leuk om weer mee te doen!

  Like

 2. Maaike zegt:

  Oh, wat leuk dat dit je eerste keer ‘swappen’ is! 🙂 Leuk is het hè!?

  De bietensalade lijkt me erg lekker!

  Bedankt voor het linkje! We hebben genoten van de Kip Madras!

  Like

  • Het eten is klaar zegt:

   Ik vond het inderdaad erg leuk. Ga volgende keer zeker weer meedoen. Al zal het dan waarschijnlijk een campingversie worden;-)
   De kip Madras is een van mijn eerste recepten. Ook een hit op Smulweb omdat het een keer ‘recept van de dag’ was. Kom mijn recept steeds vaker op allerlei sites tegen als DE echte Madras. Haha

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s