Jura – Drôme – Bourgogne

Mijn drie weken vakantie zitten er op. Drie weken in de Jura, de Drôme en Bourgogne. Daarbij vooral stedentrips gemaakt naar onder andere Crest, Orange, Nyons, Montélimar (Nougat), Dieulefit, Besançon, Dijon (moutarde) en Beaune. We hebben ze allemaal gehad. Bourgogne klinkt natuurlijk goed als het over eten en drinken gaat maar we zijn de culinaire hoogtepunten daar niet gaan opzoeken. We hebben ons beperkt tot de culturele bezienswaardigheden.

Zelf heb ik amper gekookt. Ja, wat barbecues, tapasavondjes en pastamaaltijden, maar daar is het bij gebleven. De andere avonden werd er wat gehaald op de camping of aten we in een restaurant. Meestal geen exclusieve restaurants overigens want met 5 personen gaat dat toch aardig in de papieren lopen. Dat niet alle restaurants dan de verwachting van de Franse keuken waar maken zal niet verwonderlijk zijn. Laat ik het er op houden dat de kwaliteit van de entrecôte wisselend was.

Het kan ook niet zo zijn dat in al die restaurantjes in Frans dorpjes topkoks zich bezig houden met de nieuwste trends. Waarschijnlijk is het de man of vrouw des huizes die al gedurende vele jaren de biefstuk of zalm uit de vriezer haalt op het moment dat jij die bestelt. Waar de pepersaus vandaan komt weet ik ook niet. Opvallend is dat er veel salade (lees:sla) bij wordt geserveerd, iets wat ik in Nederland niet zo heel vaak meer zie en zeker niet in die grote hoeveelheden. Overigens is die salade meestal wel fris en vers. De plaatselijke groenteboer zit dan ook om de hoek.
Lekker bij de biefstuk is de kruidenboter die in Frankrijk in grote hoeveelheden in rollen in de vriezer in de supermarkt verkrijgbaar is. Die heb ik een aantal ingekocht om thuis op mijn eigen vlees te leggen.

De betere restaurantjes waar wij gegeten hebben troffen we in Dieulefit, restaurant Art-home en in Bourdeaux, Auberge Les Sibourgs.

De ontdekking van deze vakantie zat hem niet in het eten als wel in het drinken. De wijn die je in de Drôme gedronken moet hebben is Clairette de Die. Een frisse, halfzoete, licht mousserende, witte wijn gemaakt van de druivensoorten Muscat en Clairette. Overigens ook gewoon verkrijgbaar in Nederland bij onder andere de Hema voor € 6,50. Een prijs die je er ook in Frankrijk voor betaald. Natuurlijk hebben we toch een doosje meegenomen naar huis. En om dan ook nog een specialiteit uit de Jura te gebruiken kan je er een heerlijk blokje Comté kaas bij nemen. Een lekkere pittige kaas. Ik zag hem in ieder geval liggen bij de Sligro en net over de grens bij de Carrefour, maar ik ga er van uit dat hij ook bij de kaasboer gewoon te krijgen is. Natuurlijk serveer je er Dijon Mosterd bij.

Dit blog werd voor het eerst gepubliceerd op 14 augustus 2011 op hetetenisklaar.weblog.nl

Dit bericht werd geplaatst in familie, Frankrijk, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Jura – Drôme – Bourgogne

  1. Pingback: Frankrijk | Het eten is klaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s