Prairie-barbecuesaus (uit de oude doos)

Mijn boekenkast bevat zo’n 15 kookboeken over de barbecue. Dat varieert van enorme stukken vlees tot aan ‘Lekker vegetarisch op de barbecue’. In mijn tuin stond jarenlang een grote betonnen barbecue, maar die werd twee jaar geleden ingeruild voor The Bastard, een kamado-barbecue. Die bestonden nog niet in 1973. Ik kan me de eerste keer dat wij thuis barbecueden ook niet herinneren. Vaag zie ik mijn vader wel in de weer met een Hibachi-barbecue en hamburgers en worsten. Even vaak aten we denk ik vleesfondue. Het in 1973 bij Van Dishoeck verschenen boekje ‘Fondue en Barbecue’ van Els van Limburgh en Kathinka de Monchy vermeldt dan ook op de achterkant dat ‘het eten van fondue en het houden van een barbecue genoegens zijn die ‘in’ zijn. Met uitzondering van kaasfondue en misschien een chocoladefondue denk ik dat de fondue wel een beetje naar de achtergrond is verdwenen, of het moet de in opkomst zijnde Aziatische hotpot zijn. Het proberen zeker waard.

fondue en barbecue

De barbecue is echter nooit meer weg gegaan en bovendien is er tegenwoordig een keur aan modellen, allemaal met  hun eigen specifieke eigenschappen. Het boekje is dan ook behoorlijk achterhaald. We zouden het nu ook niet meer durven opschrijven: ‘De mannen houden zich meestal bezig met het roosteren, terwijl de vrouwen voor de sausen zorgen’. Voor houtskool moest je best naar de kolenboer en aanmaken deed je in 1973 met spiritus.

Qua recepten is het boekje ook niet heel relevant. Hoe we een worstje of een karbonaadje moeten grillen weten we wel Een recept dat er op het oog leuk uitziet is dat van de prairie-barbecuesaus. Dat krijgen jullie van me:

Ingrediënten
½ liter water
1 tl zout
1 tl chilipoeder
1 tl selderijzout
2 el bruine suiker
1 el azijn
2 el worcestershiresaus
½ liter tomatenketchup
paar druppels tabasco

Bereiding
Doe alle ingrediënten tezamen in een pan en breng aan de kook. Laat de saus gedurende een half uur zachtjes doorkoken. Ter variatie kunt u nog een zeer fijngehakte ui en een teentje knoflook, eveneens fijngehakt en tezamen in wat boter gefruit, toevoegen.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s