Vakantie op Texel

Garnalenkotter nabij Texel

Had het mij drie jaar geleden gevraagd en ik was in de lach geschoten. Texel? Leuk voor een lang weekend, maar een zomervakantie? Nee hoor! Waar ze Nederlands praten vier je geen vakantie. Frans, Italiaans, Spaans, Portugees, of vooruit, Duits, allemaal prima, maar Nederlands?

En toen was daar Corona….
In 2020 werd het om die reden in juni een vakantie naar Duitsland. Vertrokken met een code oranje die twee dagen later veranderde in een code geel, hadden we daar werkelijk een heerlijke vakantie. Beieren en Baden-Württemberg bleken ondergewaardeerde vakantiebestemmingen.
In 2021 deden we in juni voor ons gevoel nóg een stapje terug. Het zou Nederland worden. Ondanks alle vooroordelen dat Nederland alleen leuk was voor lange weekendjes. Hoewel een deel van het gezin nog wel voor Friesland of voor de Veluwe wilde gaan, werden het Texel, Zeeland en Zuid-Limburg. Gelukkig had ik een belangrijke stem in het reisdoel. Ik geloof niet dat ik een week Veluwe zou trekken, maar misschien moet ik daar ook nog een keer op terugkomen.

Texelaar op een schapenboerderij op Texel
Texelaar

Texel!
Natuurlijk kende ik het al. In een heel klein huisje aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp vierden we zo’n 40 jaar geleden zelfs ons eerste midweekje samen weg. Stiekem, omdat we niet getrouwd waren en mijn schoonouders dat geen goed idee vonden. Een paar jaar geleden waren we een lang weekend in hotel De Lindeboom in het centrum van Den Burg. Het belangrijkste heb je dan wel gezien: Den Burg, De Koog, De Slufter, de vuurtoren bij de Cocksdorp en natuurlijk heel wat horeca. Wat is er immers beter dan een Skuumkoppe of een Springtij drinken op een zonovergoten terras met erbij een kaasplankje met oude Texelse schapenkaas? Niets toch?
Dat was meteen ook het voordeel dat we nu een hele week bleven. Natuurlijk was het mooie weer een belangrijke succesfactor, maar verder hoefden we ook niet heel veel. We plaatsten onze caravan op Camping De Shelter in De Koog. Die terrasjes waren er dagelijks. Verder stond een boottochtje richting zeehonden op het wad, een bezoek aan Ecomare en een bezoek aan een schapenboerderij op het programma. Die week Texel vloog voorbij!

Natuurlijk mag een recept met lamsvlees hier niet ontbreken. Dit recept komt uit ‘Het complete BBQ-boek’ van Julius Jaspers. Mijn meest gebruikte barbecueboek op dit moment.

Lamskarbonades, gemarineerd (voor 6 personen)

Ingrediënten
24 lamskarbonaadjes
2 rode uien, gesnipperd
40 ml zonnebloemolie
2 tenen knoflook, geperst
30 gr suiker
200 ml rode wijn
200 ml srirachasaus
50 ml worcestershiresaus
4 takjes tijm, gerist
zout en peper

Bereiding
Fruit de ui glazig in de zonnebloemolie, voeg de knoflook en de suiker toe en bak lichtbruin aan. Blus af met de rode wijn, houd de pan iets scheef en probeer de alcohol uit het vocht te flamberen. Voeg de srirachasaus, de worcestershiresaus en de tijm toe en breng op smaak met peper en zout. Laat even trekken en afkoelen.

Zet de lamskarbonades rechtop in een braadslee, maar wel zo dat het net past, en giet de marinade erover. Zorg dat de marinade goed tussen de karbonades komt en laat 4 uur marineren. Laat het vlees een aar minuten uitlekken. Schroei rondom dicht op de barbecue en gaar rustig door tot een kerntemperatuur van 55 graden.

Volgende week doen we Zeeland aan.

________________________________________

Het complete BBQ Boek van Julius Jaspers is een uitgave van Carrera Culinair
416 pagina’s | ISBN 978 90 488 5512 4 | € 25,-

Dit bericht werd geplaatst in familie, Nederland, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vakantie op Texel

  1. Pingback: Terug naar het Gardameer | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s