Zuurkoolschotel met lever en spek (uit de oude doos)

Ik had gezegd dat deze rubriek zou gaan over recepten uit de jaren 60-70-80. Het recept dat ik vandaag plaats is er echter één uit de jaren 50. Het is te vinden in het Margriet kookboek, waar ik eerder over schreef. Mijn moeder kreeg het boek van mijn vader op 5 december 1955. Nog voordat ze trouwden.
Of veel mensen nog warm lopen voor varkenslever weet ik niet, maar het is het proberen waard! Ik paste het recept enigszins aan, maar het idee is hetzelfde gebleven. Tekst gaat verder onder de foto.

Ingrediënten
½ kg zuurkool
200 gr zuurkoolspek
250 gr varkenslever
2 zure appels
boter
750-1000 gr aardappelen
melk
nootmuskaat
paneermeel
boter

Bereiding
Kook het spek in een niet te grote pan gaar in ongeveer anderhalf uur. Kook daarna in hetzelfde water de zuurkool gaar (10-15 minuten). Kook de aardappelen gaar en maak er met een scheut melk en wat nootmuskaat puree van. Bak in roomboter ondertussen de lever gedurende ongeveer 4-6 minuten (volgens het originele recept wordt hij gekookt). Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Bak deze ook even rondom aan in wat boter.
Leg in een ovenvaste schaal laag om laag: zuurkool, in dunne plakjes gesneden varkenslever, in schijfjes gesneden spek, laagje gebakken appelschijfjes. Bedek het geheel met aardappelpuree. Strooi over de puree een dun laagje paneermeel, leg hier en daar een klontje boter en laat het gerecht een half uur in een matig warme oven (180 graden Celsius). Geef het de laatste 10 minuten bovenwarmte om een mooi bruin korstje te krijgen.

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s