Stifatho (uit de oude doos)

Het recept voor deze Stifatho komt uit het boekje ‘De Griekse keuken’ van Rebo productions en stond onder redactie van Ria van Eijndhoven, één van de eerste TV-koks. Het boekje was overigens wel een vertaling vanuit het Duits. Daar verscheen het voor het eerst in 1987. De ondertitel bij het recept is ‘Varkensgoulash’, wat op zich zeer vreemd is omdat verreweg de meeste recepten die ik vond vooral rundvlees bevatten. Bovendien zou het wijn, kaneel en veel tomaten bevatten. Niet in dit recept! Noem het dus zo je wilt, maar verwacht geen traditionele Griekse Stifatho bij dit gerecht.

Markt in Griekenland uit het boekje De Griekse keuken
foto afkomstig uit Griechische Küche (1987)

Ingrediënten
600 gr varkensvlees in blokjes (poulet)
1 winterwortel
½ knolselderij
6 el olijfolie
70 gr tomatenpuree
8-10 middelgrote uien (evt. gehalveerd)
4 dl vlees- of groentebouillon
1 laurierblaadje
2 el gedroogde oregano
zout en peper

Bereiding
Schil of schraap de wortel schoon en snijd in blokjes. Schil de knolselderij en snijd eveneens in blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en braad het vlees rondom aan, Voeg de wortel- en selderijblokjes toe en bak even mee. Roer de tomatenpuree erdoor. Pel de uien en voeg deze samen met het laurierblad en de oregano toe aan de pan. Giet ook een deel van de bouillon erbij en breng op smaak met peper en zout. Doe de deksel op de pan en zet deze gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven van 225 graden Celsius. Draai daarna de oven terug naar 125 graden Celsius en voeg, indien nodig zo nu en dan wat bouillon toe. Laat ongeveer 2 uur stoven. Serveer met stokbrood!

Houd ook zondag hetetenisklaar.com in de gaten voor weer een nieuwe rubriek!

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s