Parmentier de canard met boerenkool

parmentierdecanardToegegeven, een blik confit de canard van zo’n anderhalve kilo vind je maar mondjesmaat in Nederland. Net over de grens in België vind je ze wat vaker. In Frankrijk kan je er niet omheen. Volgende keer meenemen dus wanneer je in een Franse supermarkt bent! Confit de canard zoals hij uit het blik komt is niet zo eenvoudig zelf te maken én het is super lekker. Jammer dat we die hier niet zo kennen, maar gelukkig kom ik minstens één keer per jaar in Frankrijk. Behalve de confit neem ik dan trouwens nog wel meer mee. Voor dit recept werd ik geïnspireerd door een blog dat ik me herinnerde van ‘Gereon’s keuken thuis‘, maar gezien het jaargetijde ging ik meer voor een winterse versie met boerenkool.

Ingrediënten voor vier personen
1 blik confit de canard (plm. 4 bouten/1,3 kg);
1 kg kruimige aardappelen;
300 gr. gesneden boerenkool;
1 ui (gesnipperd);
1 teentje knoflook (fijngesneden);
snufje nootmuskaat;
Scheutje melk;
50 gram emmentaler kaas.

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de aardappelen en kook deze gaar. Leg de eendenbouten met aanhangend vet in een ovenschaal en plaats deze voor 25 minuten in het midden van de oven. Bewaar het overblijvende vet in de koelkast en gebruik dat later om vlees in te braden. Blancheer de boerenkool maximaal 5 minuten.
Pluk het vlees van de bouten en fruit de ui in wat vet uit de ovenschaal in een koekenpan. Voeg het geplukte vlees toe en bak 5 minuten mee. Doe het vlees in een ovenschaal. Voeg opnieuw wat vet toe aan de koekenpan en doe er de knoflook en de boerenkool in. Bak vijf minuten en stort het dan op het vlees in de ovenschaal. Stamp de aardappels met wat vet en melk en een snufje nootmuskaat (eventueel een heel klein beetje gedroogde dragon) tot puree en verdeel dit boven op de boerenkool. Rasp er de emmentaler kaas overheen en zet de ovenschaal een half uur in de oven op 200 graden Celsius. Welkom in Frankrijk!

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s