Franse uiensoep, La Meilleure!

Franse UiensoepWanneer je op zondagmiddag wordt uitgenodigd voor een borrel dan weet je het gevolg al: geen zin meer om te koken en eigenlijk ook geen honger. Maar de avond is lang en dus zal er toch iets gegeten moeten worden. Tegenwoordig houd ik daar rekening mee en kook ik dus vóór de borrel. En dan moet het geen zware maaltijd zijn maar een soepje met wat stokbrood is dan prima. Vaak wordt het dan een goed gevulde groentesoep of tomatensoep. Deze keer werd het, op verzoek, een Franse uiensoep.
Iedere zichzelf respecterende Franse kookboekenschrijver of foodblogger heeft er wel een recept van. Bij mij ontbrak dat nog. Tot nu, want deze is zalig. ‘La Meilleure’ zelfs.

Ingrediënten
5 uien;
25 gr boter;
125 ml rode wijn;
½ l kippenbouillon (van blokje);
1 l rundvleesbouillon (van 2 blokjes);
1 el bloem;
½ tl nootmuskaat;
zout en peper;
150-200 gr gruyèrekaas of andere pittige kaas;
stokbrood;
1 teentje knoflook.

Bereiding
Snijd de ui eerst in kwarten en daarna overdwars in reepjes. Gebruik een flinke pan met stevige bodem en smelt daarin de boter. Voeg dan de uien toe. Roer gedurende 15 minuten op halfhoog vuur regelmatig door. Schraap ook regelmatig met je spatel over de bodem. Als de 15 minuten verstreken zijn blus je af met de rode wijn en laat deze bijna volledig inkoken. Doe er dan een flinke eetlepel bloem bij en gaar deze even mee door steeds te blijven roeren (vergeet ook nu de bodem niet). Blus uiteindelijk af met bouillon. Doe deze er in een paar etappes bij. Voor een vegetarische versie kan je trouwens de bouillon ook vervangen door 1½ liter groentebouillon. Roer er een halve theelepel nootmuskaat doorheen en laat vervolgens een half uur zachtjes sudderen. Er mag best nog wat van het vocht verdampen maar zorg dat je in ieder geval vier koppen soep overhoudt. Breng pas aan het eind op smaak met peper en zout.

Intussen kan je de kaas raspen en het stokbrood snijden. Reken één of twee stukjes stokbrood per persoon. Verwarm ondertussen ook de grill van je oven voor op maximale temperatuur.
Rooster de stokbroodsneetjes heel even onder de voorverwarmende oven en haal ze er dan uit. Wrijf ze in met een gehalveerd knoflookteentje.

Verdeel de soep over de (vier?) soepkommen. Leg de stokbroodsneetje erin en bestrooi rijkelijk met de kaas. Zet de kommen zo’n 5 minuten, maar in ieder geval tot de kaas gesmolten is en licht begint te kleuren, onder de grill. Smakelijk eten en verbrand je mond niet!

Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, recept. Bookmark de permalink .

Een reactie op Franse uiensoep, La Meilleure!

  1. Rachel zegt:

    Heerlijk! Bedankt voor je recept!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s