Vakantie in Biarritz

Biarritz 1989Ik herinner me nog één van onze eerste vakanties als getrouwd stel. Een reis langs de westkust van Frankrijk met als einddoel het mondaine Biarritz. Mondain waren wij bepaald niet. Ik studeerde nog en we reden in een gehuurde Seat Marbella waarvan de achterbank bestond uit twee metalen buizen met een doek ertussen. Gelukkig waren we maar met ons tweeën ander had dat voorwaar niet plezierig gezeten achterin. Na twee dagen rijden, we hadden een tussenstop in Radon in Normandië, kwamen we tamelijk vermoeid aan in Biarritz. Onze shelter stond snel en we besloten toch nog even Biarritz in te lopen. Veel herinner ik me er niet van. Wel dat we na een uurtje slenteren toe waren aan een biertje. Ergens aan het water vonden we een plekje op een terras. Heerlijk in de schaduw van een plataan en als bonus live pianomuziek. Wat wil je nog meer? Het antwoord op die vraag werd vrij snel duidelijk toen de ober, zwart pak, wit overhemd, vlinderstrik, onze zojuist bestelde drankjes kwam brengen: Geld! Die twee biertjes bleken in 1989 al gauw 25 gulden te kosten. Tegenwoordig zou je elkaar even verschrikt aankijken, vervolgens je pinpas pakken en afrekenen. Bijna 30 jaar geleden bleken er maar heel weinig francen in mijn portemonnee te zitten. Ik stelde de ober voor één biertje dan mee terug te nemen maar daar wilde hij niets van weten. Hij gebaarde ons slechts dat we het heel snel moesten opdrinken en dan verdwijnen. Jammer van ons idyllische plekje aan het water.

San Sebastian 1989De dag hierna was quatorze juillet. De dag waarop de Fransen het begin van de Franse revolutie vieren. Gezellig, zou je denken, maar wij hadden dus geen geld. Er waren nog geen automaten waar je je eurocheque of girobetaalkaart in kon steken waarop er geld uit kwam. Om aan geld te komen had je naast voornoemde cheques een pasje nodig én een geldig legitimatiebewijs én een postkantoor of bank waar je vervolgens vaak een half uur in de rij stond. Op 14 juli waren deze ook nog eens gesloten. Het werd een heerlijk dagje over de grens in San Sebastian. Peseta’s waren gelukkig wel te krijgen.

Dit bericht werd geplaatst in familie, Frankrijk, vakantie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Vakantie in Biarritz

  1. Bart zegt:

    Goeie ouwe tijden! !

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s