Brasserie of Bistro

Heb je je ook wel eens afgevraagd wat het verschil is tussen een brasserie en een bistro? Of een restaurant?

Een brasserie in Orange

Wikipedia zegt er dit over:

Een bistro is een eenvoudige eetgelegenheid, die het midden houdt tussen een restaurant en een kroeg. Een bistro wordt ook wel petit restaurant genoemd. In Nederland spreekt men vaak van een eetcafé, in België en andere landen soms van een taverne.

Een brasserie (het Franse woord voor brouwerij) is een horecagelegenheid waar men iets kan eten en/of drinken. De brasserie vindt haar oorsprong in het Duitse Brauhaus, een brouwerij waar het bier ter plekke kon worden geconsumeerd. Dergelijke brouwerijen met café bestonden ook in de Elzas, waar ze de Franse naam brasserie kregen. Nogal wat Elzassers openden eind 19e eeuw een dergelijke “brasserie” in Parijs. Soortgelijke gelegenheden waar zelf geen bier meer werd gebrouwen, gebruikten op den duur ook die benaming.
Zo ontstond de typisch Parijse brasserie: een ruime zaal met grote vensters en spiegels, vaak met een terras, waar men zowel kan eten en drinken. Kenmerkend voor de Parijse brasserie is ook dat men er steeds dezelfde schotels à la carte kan eten. Traditionele brasserie-gerechten zijn onder meer biefstuk of charcuterie met frites en sla, zuurkool, mosselen, oesters en gemengde salades.

Het restaurant is ontstaan in Parijs aan het eind van de 18e eeuw. Daarvoor waren er uiteraard al eetgelegenheden, die met name voeding en onderdak verschaften aan de sporadische reizigers. De huidige herberg (zoals we die in Frankrijk, Duitsland, Ierland of het Verenigd Koninkrijk nog kennen) is hier een afstammeling van. Kenmerkend voor de herberg is, dat de passant nood heeft aan onderdak en voeding, en genoegen neemt met wat voorradig is.
De vernieuwing die het restaurant brengt, is dat het restaurantbezoek het doel op zich is, en dat de bezoeker kiest uit meerdere mogelijke gerechten (menu à la carte).

Qua kwaliteit zou de volgorde bistro-brasserie-restaurant zijn.
Ik moet zeggen dat mijn ervaringen daar niet altijd mee overeen komen. In Frankrijk kwam ik hele eenvoudige brasseries, hele chique bistro’s en shabby restaurants tegen. Wel vond ik, op het internet, een omschrijving die het verschil tussen een bistro en een brasserie mooi omschrijft. Een brasserie is ‘naar buiten gekeerd’. Dat zie je ook in de omschrijving hierboven terug: een ruime zaal met grote vensters en vaak een terras. Een bistro is veel meer ‘naar binnen gekeerd’. Dat is ook zoals ik me de eerste bistro’s in Nederland kan herinneren. Iets kleinere, intieme gelegenheden met knusse hoekjes. Helaas zie je er daar niet zo veel meer van.

Een terras in Frejus in het zuiden van Frankrijk
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, Restaurants. Bookmark de permalink .

2 reacties op Brasserie of Bistro

  1. Theo Berkhout zegt:

    kan ik deze foto ook op A4 afdrukken?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s