Vega: Rode kool met appel en walnoot

meatless mondayÉén van de voorwaarden die ik mezelf oplegde tijdens onze maand gezond eten en afvallen is de meatless monday. Gisteren op dag één dus een vegetarische avondmaaltijd. Daar zijn meerdere redenen voor te verzinnen. De eerste is een voor de hand liggende: minder vlees betekent minder vleesproductie. We zouden eigenlijk beter allemaal wat minder vlees van een blije koe eten dan meer van een goedkope kiloknaller zoals die, gelukkig steeds minder, nog steeds in de supermarkt ligt. rode kool vegaDe tweede reden heeft te maken met gezonder eten. Het gaat dan om de combinaties die helpen ons eten goed te verteren. Wanneer je vlees eet, eet dat dan met groenten en laat de koolhydraten zoals aardappels, pasta of rijst achterwege of beperk ze in ieder geval. Wanneer je wel kiest voor koolhydraten laat dan het vlees achterwege. Voor de spijsvertering en bloedsuikerspiegel is onze Hollandse pot bestaande uit aardappelen, groente en vlees, hoe lekker ook, niet al te best.

Voor deze eerste maandag koos ik er voor om het vlees te vervangen door vegetarische roerbakreepjes en door walnoten. Verder aten we er Rode kool met appeltjes en aardappelpuree bij. Heerlijk uit de oven.

Rode kool met appeltjes, puree en walnoten

vegetarisch dag 1Ingrediënten (4 personen);
450 gr rode kool met appeltjes (diepvries);
1-2 appels (Elstar);
25 gr plantaardige margarine;
175 gr vegetarische roerbakreepjes (soja);
1 kg aardappelen;
melk;
nootmuskaat;
75 gr. gepelde walnoten

Schil de aardappels en kook deze gaar in water waaraan wat zout is toegevoegd. Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de rode kool op laag vuur onder af en toe omroeren.
Schil de appel verwijder het klokhuis en snijd in reepjes. Braad de roerbakreepjes aan in de margarine (ongeveer 3-5 minuten).

Vet met een klein beetje boter een ovenschaal in en verdeel de rode kool over de bodem. Leg daar de appelschijfjes op en vervolgens de roerbakreepjes.

Giet de aardappelen af zo gauw deze gaar zijn en maak er met melk een puree van. Voeg zo veel melk toe dat hij lekker smeuïg wordt. Roer er aan het eind wat nootmuskaat doorheen. Verdeel de puree over de ovenschaal.

Hak de walnoten grof en verdeel deze over de puree. Zet ongeveer 20 minuten in de oven en serveer direct.

Dit bericht werd geplaatst in familie, Producten, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s