Gezond ontbijten en lunchen

ontbijtMaandag gaan we beginnen met onze uitdaging vier weken lang gezond eten met als doel op gezond gewicht komen en dat daarna hopelijk te blijven. De vakantiekilo’s gaan eraf en het luie zweet maakt plaats voor meer bewegen. Dat bewegen belangrijk is staat als een paal boven water maar dit blog zal voornamelijk gaan over voeding. Het bewegen komt zo af en toe voorbij.

Eten bestaat niet alleen uit een gezond diner. Natuurlijk niet. Voor mij begint de uitdaging al ’s morgens. Hoewel wij onze kinderen verplichten te eten voor het naar school gaan krijg ikzelf normaal gesproken geen hap door mijn keel voordat ik naar mijn werk ga. Ik weet dat het eigenlijk een must is. Morgen begin ik dus om mezelf die verplichting op te leggen. Het zal waarschijnlijk blijven bij cornflakes met melk of havermoutvlokken met melk of yoghurt met een scheutje agavesiroop. En een kop koffie natuurlijk. Of twee. Mijn wederhelft begint met twee cracottes met Millner gerijpt (30+ kaas) en is van plan om minimaal twee stuks fruit over de dag te eten. Of ik dat ga doen weet ik nog niet. Maar fruit is altijd goed.

Een ander heikel punt is mijn lunch. Het goede daaraan is dat ik in mijn pauze eigenlijk altijd een half uurtje ga lopen. Tenzij de regen met bakken tegelijk uit de lucht komt vallen. Het slechte nieuws is dat ik bíjna altijd mijn lunch koop. Maakt niet uit waar. Bij Bakker Bart, de Hema, de Febo, een hele enkele keer zelfs op het terras bij Happy Italy of een Russisch ei van de Plus (hoe zout zijn die?) . Niet echt gezond en dat voor een foodie als ik. Drastische maatregelen zijn hier gewenst dus. Probleem is dat ik een verschrikkelijke hekel heb aan brood smeren ’s avonds of ’s morgens. Al doe ik het wel voor mijn zoon. Vanaf maandag dus volkorenbrood. Omdat dat gezonder is dan wit. En vier sneetjes zijn echt meer dan genoeg!

Waarom is volkoren beter dan ander brood? Bij volkorenbrood wordt de volledige tarwekorrel gebruikt dus ook de vezelrijke zemelen en de voedingsrijke kiemen. Bij witbrood wordt enkel het binnenste gedeelte, het meellichaam, gebruikt. Bij andere soorten bruinbrood wordt slechts een beperkte hoeveelheid zemelen en kiemen gebruikt. Omdat er minder vezels zitten in witbrood en sommige bruine broden worden de glucosemoleculen waaruit het zetmeel is opgebouwd sneller geabsorbeerd door de darmwand. Daardoor ontstaan er glucosepieken in je bloedsuikerspiegel. Je wilt uiteindelijk een zo constant mogelijke suikerspiegel want schommelingen veroorzaken ONDER ANDERE ongewenste energiedipjes. Let er bij brood kopen dus op dat het volkoren brood is. Niet ieder bruin brood is volkoren.

En tussendoortjes? Één van mijn dochters vertelde laatst heel overtuigend dat je op een dag vijf maaltijden moet nuttigen. Hm, is dat wel zo? Dat kan als je die drie ‘normale’ maaltijden (ontbijt, lunch en diner) in vijven deelt. Niet als je er gewoon twee aan toevoegt. Om te voorkomen dat je honger krijgt en je je dus meer dan te goed doet aan de lunch of het diner is het wel verstandig tussendoor wat te snacken. Dat kan altijd fruit of groente zijn maar ook een gezonde granenreep of koek mag natuurlijk altijd. Let wel op de hoeveelheid suikers. Koolhydraten hebben we zeker nodig maar die krijgen we al genoeg binnen van ons brood of onze warme maaltijd (aardappelen, pasta, rijst).

Dit bericht werd geplaatst in familie, Producten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gezond ontbijten en lunchen

 1. Ad zegt:

  tja, kilotjes afvallen en gaan naar je goede gewicht blijkt voor ons een utopie. Belangrijker is tegenwoordig om op gewicht te blijven. Het jojo effect zorgt er namelijk voor dat je alleen zwaarder word door de jaren heen.
  Zelf start ik altijd met een fruit ontbijt, veel koolhydraten waardoor je je fit voelt, geen koffie dus wat wel hetzelfde effect geeft. De lunch verdeel ik over verschillende schijven. Ik start al relatief vroeg met een dubbele boterham, haverwegen de ochtend nog een en dan met de lunch nog 2. Geen hongergevoel tijdens de ochtend.
  Het diner doen we vroeg op de avond (laat op de middag) waarna als beloning het eerste espressotje komt van de dag. De tussendoortjes komen hierna. Meestal een (klein) bakje nootjes, geen zak op tafel!
  Het resultaat is, ondanks het overgewicht wat ik zeker heb, dat ik niet zwaarder wordt ondanks de regelmatig copieuze lunches met lekkere wijntjes.
  Ofwel erg tevreden met de balans die ik heb gevonden.

  Like

  • ik ben het grotendeels met je eens. In het boek Voedingsmythes van Martijn Katan wordt een mooie metafoor gemaakt:
   Vergelijk je lichaam met een gootsteen: Zet de koudwater kraan aan en er komt wat water in de gootsteen. Natuurlijk loopt er ook water weg en uiteindelijk ontstaat een evenwicht in de hoeveelheid water die erin blijft staan. Zet je de kraan harder dan ontstaat een nieuw evenwicht. Met iets meer water in de gootsteen zelf.
   Als je hetzelfde blijft eten kom je dus niet aan. Aankomen doe je alleen als je ook daadwerkelijk méér gaat eten.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s