Melk, de witte motor?

Melkproducten zijn heel wat minder gezond dan we vroeger dachten. Dat zal voor veel mensen een schokkende onthulling zijn. Wetenschappers van Harvard plaatsen melk en yoghurt in hun nieuwe voedseldriehoek net onder de verboden top plaatsen. Het is zelfs toegestaan deze zuivelproducten volledig te vervangen door calciumsupplementen en vitamine D. Ze hebben daar goede redenen voor. Eerst en vooral moeten we ons realiseren dat mensen evolutionair niet gemaakt zijn om melkproducten te verteren. Dat is niet meteen opzienbarend. Dierlijke melk wordt nog maar de laatste 10.000 jaar gedronken, terwijl onze soort al zo’n 180.000 jaar bestaat en onze voorgangers al miljoenen jaren langer. Ons verre voorouders hebben miljoenen jaren over Afrikaanse savannevlaktes en in de tropische oerwouden rondgezworven zonder ook maar één dagelijkse portie koemelk in hun leven te nuttigen. Onze darmen en lichamen zijn daarom niet gemaakt om zuivel te verteren. De natuur heeft ongeveer 10.000 jaar geleden wel een poging ondernomen om dierlijke melk te verteren, toen een mutatie in ons DNA plaatsvond die het mogelijk maakte dat sommige personen een bepaalde suiker in melk (lactose) kunnen afbreken. De meeste Europeanen beschikken over deze mutatie, waardoor ze melk al beter kunnen verteren, maar ongeveer 10% van de Europeanen heeft deze mutatie niet en wordt ziek als hij melk drinkt. Europeanen (en de meeste blanke Amerikanen) zijn vrij uniek in de wereld met deze melkmutatie. Ongeveer 75% van de Afrikanen en bijna 100% van de Aziaten hebben deze mutatie niet en ze kunnen melk dan ook niet verteren.

koe
Deze passage komt uit ‘de Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. Een boek uit 2012 over afvallen en langer jong blijven. Het was (en is?) een hype. In veel zaken uit het boek kan ik mij vinden. Zoals het eten van minder koolhydraten. Daar is de Voedselzandloper ook niet uniek in natuurlijk.
Inmiddels is er ook veel kritiek op het boek.
Zo hoort dat ook bij hypes.

Zelf heb ik vooral moeite met het gebruik, of beter gezegd het vermijden van melk.
Onlangs heeft het voedingscentrum de nieuwe schijf van vijf gepresenteerd en daar worden zuivelproducten gelukkig nog steeds genoemd als gezonde voeding. Die mutatie in ons DNA zal toch ook niet voor niets geweest zijn?

joris3pinterToch raakte ik vorige week ook weer in zo’n discussie verzeild. Een discussie zonder winnaar. Tegenstanders strooien met argumenten zoals hierboven genoemd. Om het kracht bij te zetten vinden ze dat melk is voor babykoetjes en niet voor mensen. Waarschijnlijk maakt babykoetjes meer indruk dan kalveren. Ze zullen ook wel geen eieren eten die zijn immers om uit te broeden.
Een ander vaak genoemd argument is de sterke marketing van de producenten, door sommigen zelfs agressief genoemd.  Ouderen kennen allemaal Joris Driepinter met zijn ‘Drie glazen melk per dag’ en de slogan ‘Melk, de witte motor’.  Maar wie prijst zijn product wel aan als ongezond?

Zelf houd ik het nog even bij de schijf van vijf: Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2 (suikerziekte). Daarnaast levert zuivel je onder andere calcium en vitamine B12. 

Wat vind je zelf van deze discussie? Drink je nog melk?

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Producten. Bookmark de permalink .

3 reacties op Melk, de witte motor?

 1. willem zegt:

  Wij drinken nog steeds melk.alleen rauwe melk zo bij de boer vandaan.heerlijk romige allevgoedevstoffen zijn niet weg gepasteuriseerd. en een leuke basis om verdere verwerken.yogurt raam(soort verse kaas.(elke week 4 ltr.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ad zegt:

  Producten zijn niet gezond of ongezond, de waarheid ligt er altijd wel tussenin. Aales heeft goede en slechte eigenschappen en belangrijk is wel de portionenring die altijd met mate dient te zijn.
  Drink zelf al meer dan 20 jaar geen melk en aanverwante producten meer maar ben wel grootafnemer van kazen die ik welhaast dagelijks eet. Ook boter, de echte zulle we maar zeggen, wordt dagelijks geconsumeerd.

  Like

  • Ad zegt:

   Wel moet ik er nog even bij vermelden dat de Kokosboter steeds meer terrein aan het winnen is om te bakken en zelfs voor op het brood.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s