Pannenkoeken

Deze keer één van de 4 P’s. De 4 gerechten waar de meeste kinderen dol op zijn patat, pasta, pizza en pannenkoeken. Het zijn ook de maaltijden die bij gebrek aan tijd op tafel of op het bord op schoot verschijnen. In de meeste gevallen worden deze dan ook kant en klaar gekocht bij snackbar of supermarkt. Dat scheelt aanzienlijk in tijd. Immers om goede friet te bakken is tijd nodig. Laat staan dat ook de mayonaise zelf gemaakt moet worden. Misschien is het lekkerder maar voor een snelle hap volstaat de voorgebakken friet en zelf gekochte fritessaus zeker. Zelf pasta maken is leuk maar kost meer tijd dan gedroogde spaghetti uit een zakje. Het maken van tomatensaus is niet moeilijk maar thuis vinden ze de pastasaus van Heinz (Spagheroni Piccante) juist heerlijk. Ik krijg ze met zelfgemaakte saus dus niet blijer.

Het maken van een plaatpizza is leuk. Ook voor kinderen want ieder krijgt zijn of haar eigen plekje op de plaat en kan dit naar eigen smaak bekleden met wat ze maar willen. Maar voor een snelle hap komt de pizza van Dr. Oetker ook goed uit de bus en het is een stuk eenvoudiger, sneller én goedkoper.
Rest nog de Pannenkoek. Met uitzondering van de sponzige kant-en-klare magnetron pannenkoek, gaat het meeste werk zitten in het bakken van de pannenkoek zelf. Het maakt in tijd dus niet veel uit op welke wijze het beslag gemaakt wordt. Tegenwoordig zit pannenkoekenmeel in flessen waar enkel melk aan toegevoegd hoeft te worden. Natuurlijk is er wat anti-klontermiddel (E501ii) toegevoegd en vanwege de plasticfles (waarin voornamelijk lucht wordt verpakt) is het product relatief duur.
Pannenkoekenmix is er in veel soorten en maten. De ‘normale’ mix bestaat voornamelijk uit tarwebloem en verder zit er boekweitmeel, havermeel en maismeel in. Om er een ‘meegranen’ pannenkoekenmix van te maken zit er ook nog gerstmeel en roggebloem in. Nu zijn de meeste van deze soorten niet verkrijgbaar in de supermarkt, maar voor een gewone pannenkoek zijn ze ook niet nodig. Een pannenkoek bestaat uit tarwebloem, ei, melk en zout. Zelf gebruik ik vaak patentbloem, dat is iets fijner dan de gewone tarwebloem maar dat is voor pannenkoeken niet nodig. Ik gebruik het gewoon omdat ik het in huis heb. Een rijsmiddel, wat wel in pakken pannenkoekmix voorkomt is ook niet nodig.
Ik gebruik voor pannenkoeken een verhouding 1 op 2. Dat betekent 250 gram bloem en 500 ml melk. Daarbij gaat 1 (maar 2 kan ook) ei en een mespunt (niet te weinig) zout. Vervolgens is het belangrijk dat het beslag minstens een half uur kan rusten. Klontje boter in de pan, wat beslag er in en bakken maar. Geen enkel meerwerk ten opzichte van de kant-en-klare pannenkoekenmix, net zo lekker, minder duur én zelfgemaakt wat ook nog eens extra voldoening geeft.
Heb je er wel wat meerwerk voor over dan kun je bij de reformwinkel een zakje boekweitmeel kopen. Dat is ook niet al te duur en het geeft natuurlijk een net andere smaak aan de pannenkoek. Vervang de helft van de tarwebloem voor boekweitmeel. Bij mij thuis vonden ze het overigens gewoon net zo lekker als enkel tarwebloem.

Dit bericht werd geplaatst in familie, recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s