Recensie: Doe effe gezond – Monique Ammerlaan en Marjolein van Dop

Wij hadden dit jaar een late vakantie en zijn dus pas net terug. Vandaar ook dat onze goede voornemens om nu toch echt gezond te gaan eten nog heel recent zijn. Mooi dus dat bij thuiskomst Doe effe gezond op de deurmat lag. De timing kon niet beter. Nog bijna drie maanden om ons straks superfit in onze kerst outfit te steken!

Doe effe gezond_omslag 300dpiDoe effe gezond is trouwens geen kookboek, of in ieder geval, niet alléén een kookboek, Monique Ammerlaan en Marjolein Dop willen je ook bewust maken van je eetgedrag en ze leggen uit wat gezond eten nu eigenlijk is. Dat doen ze in de eerste zeven hoofdstukken. Ik vond het wel wat langzaam op gang komen, waarmee ik bedoel te zeggen, ‘wanneer ga ik iets nieuws tegenkomen?’.

Maar het doel van de schrijfsters is ook absoluut niet om weer een nieuw dieet aan het al uitgebreide aanbod toe te voegen. In tegendeel, zij willen juist van het diëten af. Uiteindelijk begrijp ik de langzame start eigenlijk ook wel. Er zijn meer boeken over gezond eten en óók ik haak dan soms af door de stortvloed aan termen die maar half uitgelegd worden. Monique en Marjolein nemen de tijd om alles uitgebreid en in eenvoudige bewoordingen uit te leggen. Ik ben dan ook nergens afgehaakt. Alle voedingsstoffen die we nodig hebben komen voorbij: vetten, koolhydraten, eiwitten en ook alcohol, maar die blijken we helaas niet nodig te hebben.

In hoofdstuk 2 van Doe effe gezond wordt uitgelegd dat een goede planning kan meehelpen om gezond te eten. Tijdgebrek mag geen issue zijn om niet gezond te eten, bijvoorbeeld door uit pakjes en zakjes te koken of om een maaltijd over te slaan. Een mealplanner (jammer van dat Engelse woord) helpt je daarbij. Heel slim hebben Marjolein en Monique deze planner op hun site gezet.

Bij ieder hoofdstuk vinden we praktijkvoorbeelden uit hun eigen praktijk ‘Lijfstijl diëtisten’. Aan het begin van het hoofdstuk het ‘probleem’ van de cliënt en aan het eind wordt verteld hoe het nu met cliënt gaat. Tussen de paragrafen staan uitgelichte tips. Door gebruik te maken van verschillende kleuren tekstblokken wordt het boek zeker ook prettiger leesbaar.

In hoofdstuk 3 moet je zelf aan de slag. Ga bewuster eten. Wat zijn de momenten waarop je honger krijgt? Drink 1,5 tot 2 liter water per dag, gebruik geen pakjes en zakjes, eet veel groenten!
In hoofdstuk 4 wordt je gewezen op de valkuilen. Allemaal heel herkenbaar: Geen ‘nee’ kunnen zeggen, emotie-eten, vermoeidheid, je man eet wel die zak chips (het boek is geschreven voor vrouwen) en de alles-of-niets mentaliteit, wanneer je volledig afhaakt als je één keer zondigt. Natuurlijk geeft Doe effe gezond ook in al deze gevallen tips!

Hoofdstuk 5, 6 en 7 geven tips voor achtereenvolgens het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd. Welk brood neem je het beste? Wat is een gezonde lunch en een gezonde warme maaltijd?

Dop & Ammerlaan auteursfoto © Irene HilhorstMonique Ammerlaan en Marjolein van Dop weten, vast uit ervaring, dat we gevarieerd willen eten. Niet iedere dag hetzelfde ontbijt, niet iedere dag dezelfde salade mee naar het werk. Uit ervaring weet ik dat dit op den duur inderdaad tegen gaat staan. In hoofdstuk 9 van Doe effe gezond staan dan ook maar liefst 6 weekmenu’s met daarin drie maaltijden per dag én de tussendoortjes. Daardoor is er voldoende afwisseling, al maken ze geen onderscheid in de seizoenen. Zomer- en wintergerechten wisselen elkaar af. Zelf vind ik zuurkoolstamppot zomer én winter lekker.

Hoofdstuk 10 vind ik nog een onverwacht leuke toevoeging. Het maakt het koken zonder pakjes en zakjes zeker eenvoudiger. Het bevat namelijk een lijst met ingrediënten en daarnaast een lijst van kruiden die daar goed bijpassen. Ik zeg: ‘kopiëren en op je koelkast plakken!’. In hetzelfde hoofdstuk ook recepten voor onder andere je eigen kruidenmixen voor kip, vis en shoarma.

Dan hebben we één belangrijk onderdeel van het boek nog niet gehad! Hoofdstuk 8, de recepten. Onderverdeeld in hoofdstuk 8.1 (ontbijt), 8.2 (lunch) en 8.3 (warme maaltijd).

Voor het ontbijt krijgen we zelfgemaakte granola, overnight oats, bananen pannenkoekjes, roerei of zelfs een appeltaartje in het weekend. De lunch kan bijvoorbeeld een pokébowl (zou daar ook wat rijstazijn doorheen mogen?) zijn, een tosti, of een heerlijke frittata.

Hoofdstuk 8.3 is het logischerwijze het meest uitgebreid. Verwacht geen haute cuisine! Ik stel me zo voor dat onder andere bekende gerechten als chili con carne, pilav, lasagne, risotto en nasi tegen het licht zijn gehouden en er een gezonde variant op is gemaakt. Maar daar is niets mis mee! Ik maakte al de viscurry. Dat was een succes hier in huis!

Doe effe gezond is zeker een aanrader wanneer je besloten hebt nooit meer te willen diëten maar wel bewuster wil gaan eten.

Doe effe gezond is een uitgave van uitgeverij Lev.
ISBN 978 94 00 511 361 – 200 pagina’s – paperback – €20,99

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, familie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Recensie: Doe effe gezond – Monique Ammerlaan en Marjolein van Dop

  1. Pingback: De beste kookboeken van 2019 | Frankrijk blog

  2. Bedankt voor de positieve recensie. En… door de pokebowl mag zeker wat rijstazijn :-). Groetjes Monique en Marjolein

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s