Recensie: Pioppi, hét kookboek – Nora French

Behalve Nora French werkten ook Dr. Aseem Malhorta en Donal O’Neill, schrijvers van het boek ‘Het Pioppi-dieet, een lifestyleplan in 21 dagen’ mee aan dit boek.

De zonsondergangen moeten vanaf de Via Antonio Correale zo nu en dan adembenemend zijn. Leunend over een hek, zittend op het kiezelstrand of op het terras van het Pioppi café gaat de dag langzaam over in de avond. De zon verdwijnt in de Tyrreense zee. Het maakt ongetwijfeld onderdeel uit van het Pioppi-dieet. Het gaat immers niet alleen om het eten. Beweging, de zee, de rust, alles is van invloed op je gezondheid.

In Pioppi, gelegen in de zuidelijke Italiaanse regio Campania komt alles bij elkaar. Gebleken is dat de 300 inwoners uit het dorp gezonder oud worden dan op andere plekken waar dan ook. Dr. Aseem Malhorta en Donal O’Neill deden er onderzoek naar en dat resulteerde in het boek ‘Het Pioppi-dieet, een lifestyleplan in 21 dagen’. Nora French schreef er een kookboek bij, hét kookboek.
buganvilia

Behalve gezond eten hoort ook dagelijks bewegen en het voorkomen van (chronische) stress tot het Pioppi-dieet. Helaas zal dat laatste in onze gejaagde Nederlandse maatschappij nog niet meevallen. Maar we zouden er met zijn allen een beetje naar kunnen streven. Toch? Daarnaast vraagt het Pioppi-dieet van je dat je geen bewerkt voedsel meer eet. Dus geen kant-en-klaar dressings of -maaltijden, geen voorverpakte koekjes en geen producten met geur-, kleur-, en smaakstoffen, zoals snoepjes en chips. Die dressings en maaltijden, daar houd ik me al aan. De anderen worden een stuk moeilijker. Maar beperken kan zeker.

Moeilijk zal het zeker ook zijn om één dag (24 uur) in de week te vasten. Intermitting fasting, zoals dit heet is een bekend fenomeen. De voorstanders vinden het een natuurlijk ding omdat vroeger ook niet altijd volop eten voor handen was. Denk ook aan andere zoogdieren die een prooi verorberen en vervolgens pas weer op jacht gaan als al het eten is verteerd en ze opnieuw honger krijgen. Op deze wijze worden je (onnodige) vetreserves verbrand en dus val je af. Er zijn ook critici die beweren dat je niet afvalt door de methode maar simpelweg omdat je minder eet en je dus en negatieve energiebalans hebt (er worden meer calorieën verbrand dan je eet). Doe ermee wat je wilt.

Van Nora French ben ik fan sinds het boek ‘Gezond Fastfood’. Ook daarin gaf zij tips voor een gezonde leefstijl. ‘Pioppi, hét kookboek‘ sluit daar goed op aan. Het allerbelangrijkste is volgens Nora French: Just eat real food. Vermijd pakjes en zakjes, bewerkt voedsel en geraffineerde koolhydraten maar eet veel groenten, gezonde vetten en eiwitten. En nee, in Pioppi, hét kookboek staan dus niet enkel Italiaanse gerechten. Een Pad thai met kip en eiernoedels mág gewoon. Ook in Pioppi. Het gerecht is zelfs een aanrader. Naast bloemkoolrijst en courgette-spaghetti zijn er nu ook eiernoedels (eieren met room uit de oven) om de hoeveelheid koolhydraten te beperken. Leuk idee!

We aten trouwens ook een vispakketje met groenten en geroosterde pompoen, koolsalade van rode kool én boterkip uit de oven. Allemaal werden ze thuis goed ontvangen. De koffieshake kenden we al. Die is zóó verrassend anders. Het zal zeker niet bij deze recepten blijven die we uit dit boek eten. Want dat is meteen één van de belangrijkste eigenschappen van het boek: Het is enorm praktisch, de recepten worden nooit heel moeilijk en er kan volop gevarieerd worden met groenten én met bijgerechten als salades, bloemkoolrijst, groentepuree en dressings.

Naast de vele recepten geeft Nora French je een lijst van favoriete ingrediënten én een maandmenu waarmee je direct aan de slag kan. Handig als het jezelf vaak aan inspiratie ontbreekt.

Vlak achter het Pioppi café ligt restaurant Suscettibile van chefkok Antonio Morinelli. Een restaurant zonder vaste menukaart omdat gekookt wordt met dagverse producten. Seizoensproducten die op dat moment goed verkrijgbaar zijn. De laatste 30 bladzijden van Pioppi, hét kookboek bevatten recepten van deze Italiaanse chef uit Pioppi, die zelfs zo nu en dan een aardappeltje op het menu zet.

pioppi het kookboek

Of je je nu wel of niet streng wilt gaan houden aan het Pioppi-dieet, met dit boek kan het allebei. De recepten zijn sowieso een aanrader. Zeker als je eerlijk en met wat minder koolhydraten wilt koken. Nora French verstaat haar vak en we kunnen niet wachten op het vervolg.
Pioppi hét kookboek is een uitgave van Karakter uitgevers B.V.
ISBN 978 90 452 1752 9 -200 pagina’s – €19,99

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Italië. Bookmark de permalink .

2 reacties op Recensie: Pioppi, hét kookboek – Nora French

  1. Pingback: De beste kookboeken van 2019 | Frankrijk blog

  2. sandra zegt:

    Het kookboek heb ik nog niet, maar het boek ligt hier klaar om te lezen

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s