Recensie: Simpel – Yotam Ottolenghi

simpel
Het kan eigenlijk niemand ontgaan zijn. Yotam Ottolenghi heeft een nieuw boek. Het boek Simpel staat inmiddels een aantal weken hoog in de boeken top-10. Dat móet wel een bijzonder kookboek zijn. Het geheim is denk ik ook Simpel. Iedereen die ook maar iets met koken heeft kent Yotam Ottolenghi. In dit boek verplicht hij zichzelf ook nog eens om het Simpel te houden. Daarmee wordt Ottolenghi meteen voor heel veel kookliefhebbers veel toegankelijker.

Hoewel Yotam Ottolenghi heeft gewerkt in sterrenrestaurants en hij zelf inmiddels ook een aantal restaurants bezit is hij toch vooral bekend van zijn kookboeken met niet alledaagse recepten. Ottolenghi komt uit Israël en dat zie je terug in zijn recepten. Bovendien zijn veel van zijn recepten vegetarisch. Zijn vorige kookboeken ‘Plenty, ‘Nopi’ en ‘Sweet’ waren bestsellers, een soort van Hype zelfs. Ottolenghi-ingrediënten vinden gretig aftrek in zijn winkels én in zijn webshop.

Simpel staat ergens voor: (S)nel, (I)ngrediënten, niet meer dan 10, (M)aak van te voren, (P)rovisiekast, (E)envoudiger dan u denkt, (L)ui. Op deze zes aspecten wordt in het boek uitgebreider ingegaan. Zo zie je ook wat je in je provisiekast zou moeten hebben volgens Ottolenghi.

Bij Yotam Ottolenghi verwacht je veel groenten. De eerste helft van het boek gaat, behoudens een hoofdstuk over de brunch, dan ook over rauwe én gare groenten. En ook bij de vlees- en visgerechten blijft groente vaak een belangrijk onderdeel. Vlees blijft overigens beperkt tot veel lam, een beetje kip, weinig rund en één keer varken. Bij vis is de variatie wat groter. De geroosterde zeebaars met sojasaus en gember gaat hier zeker nóg een keer de oven in. Bij het recept van de zeebaars staan de M(aak van te voren) en de E(envoudiger dan je denkt) . Handig! Die aanduidingen van S.I.M.P.E.L. bij de verschillende recepten zijn praktisch. Het geeft een dubbele betekenis aan de titel van het boek.

Ook de desserts zijn Simpel gehouden. Appeltaart, Nutellarolletjes en de typisch Nederlandse Arretjescake, die maar liefst vier van de zes letters bevat (I.M.P.L.). Klassiekers die altijd goed smaken.

Aan het einde van het boek geeft Yotam Ottolenghi nog een aantal menusuggesties voor verschillende gelegenheden. Dat vond ik wel een fijne aanvulling omdat de recepten soms zowel als hoofd-, bij- of nagerecht kunnen worden geserveerd. Daarnaast geeft Ottolenghi nog een beschrijving van die typische ‘Ottolenghi’-ingrediënten die je eigenlijk in huis zou moeten hebben. Gelukkig hebben we ook in Nederland steeds meer variatie wat dat betreft maar mocht het niet lukken dan kan je het altijd proberen bij de webshop van Ottolenghi zelf.

voorkant simpelSimpel maakt Yotam Ottolenghi toegankelijk voor bijna iedereen. Zeker voor een enthousiaste thuiskok die net even wat anders op tafel wil zetten is Simpel het perfecte decembercadeau. Strik erom dus en in de zak of onder de boom! Daar kan je de mist niet mee ingaan.

Simpel is een uitgave van Fontaine Uitgevers
ISBN 978 90 5956 826 6 – 308 pagina’s – € 29,99.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

Een reactie op Recensie: Simpel – Yotam Ottolenghi

  1. Pingback: De beste kookboeken van 2019 | Frankrijk blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s