Recensie: De Keuken van Catalonië – José Pizarro

catalonie 2010 (1141 x 762)Camping El Delphin Verde in de buurt van Toroella de montgri moet wel één van de grootste campings in heel Catalonië zijn. De camping ligt daar waar de Riu Ter uitmondt in de Middellandse zee. De Riu Ter heeft er dan vanuit de Pyreneeën inmiddels ruim 200 km op zitten en heeft de kust bereikt via stuwmeren en dwars door Gerona.

Op El Delphin Verde waren wij in 2010. Op die camping werden we niet bepaald verliefd. Uiteraard waren we daar voor onze kinderen die er een goede tijd hadden in het zwembad en in de discotheek net buiten de camping. Mooier zijn de steden rondom Toroella de montgri: Roses, Figueres, Gerona, L’Escala en natuurlijk Barcelona. We hebben ze allemaal bezocht én we hebben er overal gegeten. Onszelf blijvend verbazen over de etenstijden in Spanje en de gezinnen met kleine kinderen die om 10 uur nog binnenkomen in het restaurant.

Het is ook het gebied waar José Pizarro een zalig kookboek over schreef. Eerder schreef hij al een bestseller over dat andere opstandige deel van Spanje: Baskenland.

Deze keer dus een sfeervol boek over een voor Nederlanders nog bekender gebied: De keuken van Catalonië.

cover de keuken van catalonieHet ruim 250 pagina’s tellende boek ademt volledig de sfeer van Catalonië. Heerlijke foto’s zoals wij Spanje het beste kennen. Zowel in kleur als in zwart-wit. Het mag ook een beetje nostalgisch, toch? Geen foto’s van bekende plekken in Barcelona. Wel van de kust met heel veel haventjes en schitterende zonsondergangen. Natuurlijk veel gerechten met vis. Meestal heel toegankelijk met bekende vissen als paling, kabeljauw of sardines. Soms wat moeilijker met zeekat of zeeduivelstaart. Maar is dat niet zoals we Catalonië mee naar huis nemen na onze vakantie? Dat spannende gerecht op het terras? In dit boek vind je ze terug! José Pizarro heeft niet voor niets vier succesvolle Spaanse restaurants in Londen. In 2014 werd hij zelfs verkozen als één van de 100 Españoles. Een prestigieuze prijs voor de 100 belangrijkste Spanjaarden ter wereld.

Het hoofdstuk over vlees gaat álle kanten op. Van wild als hert, gans en konijn tot varkensgehakt en lamsschouder en van wijngaardslakken tot ossenwang. Soms met een hoog ‘Ja, dat ga ik maken’-gehalte,soms met het idee: ‘Dat gaat er niet van komen’.

Wat ik, behalve de recepten, het leukst vind aan dit boek?
Ieder recept wordt ingeleid met een kort verhaaltje over de oorsprong of over één of meerdere van de ingrediënten. Zo leren we op pagina 25 wat over de verse butifarra. Een traditionele Catalaanse worst van varkensvlees. Natuurlijk vinden we die hier niet bij de slager of de supermarkt maar zodra ik in Spanje ben ga ik er wél naar op zoek. En in Nederland mág je voor het recept ook een saucijsje gebruiken.
En dacht je dat met bakkeljauw alleen in Suriname gedroogde kabeljauw wordt bedoeld? Nee hoor, in Catalonië heet dat bacalao, lezen we op pagina 85, en wordt het op dezelfde manier gebruikt. Al eet José Pizarro het liever niet ontzout zoals in de meeste recepten wordt gedaan.

Denken we aan Spanje en met name aan Catalonië omdat we daar nu eenmaal vaak komen, dan denken we ook aan tapas. Ook die vind je in het boek. Behalve dé klassiekers Patatas Bravas en Pan con tomate heel veel andere gerechten die als tapas geserveerd kunnen worden.
Klassiekers ook bij de desserts. Wat te denken van het Spaanse antwoord op de crème brûlée? De Crema Catalana. Of toch liever aardbeien met vermoutazijn of Magdalena’s? Ook in Catalonië mag zoet niet ontbreken.

Zie je door de bomen het bos niet meer maar wil je toch eens lekker Spaans koken voor je gasten? José Pizarro geeft in zijn boek vier menusuggesties aan de hand van de recepten uit het boek. Handig!

De keuken van Catalonië is een boek dat je regelmatig zult pakken. Om te mijmeren over die vakantie die ooit was, voor de mooie foto’s of voor de recepten uit dat zonnige Catalonië. Aanrader!

De keuken van Catalonië is een uitgave van Van Halewyck en Forte Uitgevers
ISBN 978 94 6131 836 7 – 256 pagina’s – € 24,99.

Dit bericht werd geplaatst in Boeken, Spanje. Bookmark de permalink .

3 reacties op Recensie: De Keuken van Catalonië – José Pizarro

  1. Ja heb ik ook dat boek, en intussen is er een nieuw uit. Veel van mijn kookboeken met Spaanse slag staan intussen ook in ons vakantiehuis in Spanje… kunnen we daar volop extra genieten van al het lekkers dat Spanje te bieden heeft.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoi René,

    Terwijl ik zelf de laatste hand legde aan mijn review voor a.s. maandag, smulde ik tussendoor van je heerlijke recensie. Dat doet de griep snel vergeten. Salud!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s