Aardperensoep

AaqrdperensoepAardperensoep met lente-ui ofwel soep van topinamboer met schallullen. Een soort van vergeten groentesoep . Aardperen zijn vooral populair in Frankrijk en dat terwijl ook het Nederlandse klimaat prima geschikt is voor deze knol. Eerlijk gezegd at ik hem vorig najaar pas voor het eerst. Als dank voor een etentje kreeg ik een doos met meer van dit soort onbekende groenten. vergeten groentenDe meeste hebben we toen uitgeprobeerd: mispels, bataten, romanesco, pompoen, pastinaak en dus ook aardperen. Ondertussen heb ik de meesten nog wel eens op het menu gezet. Niets mis dus met al die groenten. Aardperen vonden ze er hier in huis toch wel uitspringen.aardperensoep met gebakkne champignons Vooral de aardperensoep is een regelrecht succes en komt regelmatig op tafel. Het recept is eenvoudig. De smaak is eigenlijk niet direct vergelijkbaar met een andere soep, erg zacht en heerlijk.
De lente-ui die in België ook bekend is onder de bijzondere naam schallullen kan zonder problemen vervangen worden door gebakken champignons of flink wat crest. Uiteraard geven ze allemaal hun typische smaak aan de soep.

Ingrediënten voor 4-5 personen
1 kg aardperen;
2 groentebouillonblokjes;
1 liter water;
2 tenen knoflook
2 dl crème fraîche;
versgemalen witte peper;
4 lente-uitjes.

Bereiding
Schil de aardperen en snijd ze in plakjes. Kook ze samen met het water tot ze zacht zijn. Ongeveer tien minuten. Pureer in een blender of met een staafmixer. Zet opnieuw op het vuur en voeg de bouillonblokjes erbij. Knijp de knoflook door de pers erbij. Doe er de crème fraîche en de peper bij. Laat goed warm worden. Voeg op het laatst de in dunne ringen gesneden lente-ui toe.

pdf logoprintvriendelijke versie

Dit bericht werd geplaatst in recept. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s