Paella de Marisco

paella-de-marisco

Heerlijk vind ik het. In de winter mijmeren over de komende zomervakantie. Waar gaan we heen? Zee of bergen? Welke route nemen we? Grote camping, kleine camping? Steeds vaker zie ik filmpjes van de camping gefilmd vanuit een drone. Ze geven toch weer een iets beter beeld dan enkel de foto’s en het brengt je toekomstige vakantieadres nóg dichter bij. We wisselen regelmatig van bestemming. We gaan eigenlijk nooit twee keer naar dezelfde plek of camping. In landen wisselen we net zo goed: We hebben heel West-Europa zo’n beetje gehad. De éne keer nemen we een risico met het weer en is dat tegengevallen dan weet je zeker dat we de ándere keer Zuid-Frankrijk of Spanje aandoen. Omdat we deze keer aan Spanje denken, denk ik ook altijd meteen aan deze paella. Heerlijk uit de wok of skottelbraai. Zelf deed ik het in een wok omdat mijn paellera, ooit gekocht in Spanje, was gaan roesten. Logisch als je beseft dat een gewone paellera bestaat uit simpel plaatstaal. Leuk is het natuurlijk om een goedkope of een tweedehandsje op de kop te tikken en deze boven een houtvuur of barbecue te zetten. Alles voor een extra feelgood momentje.
Paella is er in allerlei variaties. Ik koos deze keer voor Paella de Marisco met zeevruchten en kip. Deze is meteen ook wat natter dan andere varianten.

Ingrediënten:
12 gamba’s (darmkanaaltje verwijderd, eventueel met staart);
500 gram mosselen (liefst vers, anders een potje);
150 gram fruit de mer;
4 kippenbouten of –poten;
400 gram paella- of risottorijst;
1,5 liter kippenbouillon ( reken ongeveer 1 volume deel rijst op 3 volumedelen bouillon);
olijfolie;
paprikapoeder;
saffraan (5-6 draadjes);
zeezout;
1 citroen (in partjes gesneden);
evt. blikje mais en/of doperwtjes.

Voor de sofrito:
2 stuks rijpe tomaten (ontveld, ontpit en in stukjes);
½ rode paprika (ontveld, zaadlijsten verwijderd en in stukjes) of
gebruik een eetlepel paprikapasta;
2-4 teentjes knoflook (gehakt of klein gesneden);
1 ui (gesnipperd).

Bereiding:
Begin met het maken van de sofrito. Sofrito is een Spaanse basissaus die onder andere zeer vaak gebruikt wordt voor de paella.
Doe daarvoor alle ingrediënten voor sofrito in een blender en doe daar vier eetlepels olijfolie bij. De paprika’s kan je bijvoorbeeld ontvellen door ze te roosteren boven het gasfornuis. Mix de inhoud tot een gladde saus.
Indien je verse mosselen gebruikt, gaar deze dan in een bodempje kokend water of, nog beter, bak ze in de pan (met schaal en al) gaar in boter of olijfolie met eventueel wat extra knoflook. Heb je de mosselen gebakken gebruik dan als de mosselen eruit zijn, gewoon dezelfde pan om ook de gamba’s te bakken. Braad ondertussen in een koekenpan de kip rondom bruin en gaar.
Haal de gamba’s uit de pan, draai het vuur laag en doe daar de zeevruchten en de sofrito in. Fruit deze op zacht vuur 5 minuten en voeg dan de ongekookte rijst toe. Meng dit door elkaar en laat het al roerende 2-3 minuten stoven. Schenk dan langzaam de bouillon er bij. Breng de paella op smaak en kleur met de saffraan en het paprikapoeder. De paella mag best nog wat vochtig zijn. Zorg dus dat je voldoende bouillon hebt om nog wat bij te schenken en vul anders aan met wat water. Breng op smaak met wat zout. Laat de rijst 15-20 minuten sudderen totdat deze beetgaar is (af en toe even proeven). Voeg eventueel ongeveer halverwege de kooktijd de mais en/of erwtjes toe. Ben voorzichtig met roeren.

Garneer de paella met de gamba’s, mosselen, kip en partjes citroen.

Dit bericht werd geplaatst in recept, Spanje, vakantie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s