Vakantie in Tirol

KufsteinGisteren at ik Gröschtl of Gröstel een typisch Tiroler gerecht. Eigenlijk is het ontstaan om restanten op te maken en zijn het gewoon gebakken aardappelen met kleingesneden varkens-, rund- en kalfsvlees, lichtgebakken ui en spek en een gebakken spiegelei en gekruid met marjolein of salie. Het staat overal in Tirol op de menukaart, zelfs in de betere restaurants.

Ik at dit omdat we in Tirol zijn. Na wekenlang de weerkaarten gevolgd te hebben kwam Tirol qua weerbeeld voor de meivakantie als beste uit de bus. Ten minste als je uitgaat van een maximaal bereik van zo’n 900 km. En de weergoden zijn ons inderdaad gunstig gezind. Op een enkele bui (meestal ’s avonds of ’s nachts) na is het heerlijk weer. Altijd boven de 20 graden en soms zelfs boven de 25 graden. We horen andere geluiden uit andere delen van Europa.
Niet dat het Zillertal spectaculair is. Plaatsjes als Zell am Ziller, Mayrhofen en Aschau im Zillertal zijn wintersportplaatsen en dat kan je merken. In het voorjaar is er nauwelijks iets te doen. Met uitzondering van het Gauderfest in Zell wat we toevallig meemaakten. Veel klederdracht, Tirolermuziek, drank en hele grote worst op een heel klein broodje.

Behalve dat ik het leuk vind om streekgerechten te proeven in restaurants en om ze zelf te maken is het vaak een uitdaging om ook zelf wat lekkers op tafel te zetten. Naast de gebruikelijke barbecue maak ik graag gebruik van mijn skottelbraai. Gröschtl zou daar prima geschikt voor zijn. Maar die had ik al gegeten in Pizzeria Zum Mug in Stumm. Een restaurantje waarvan het ons was opgevallen dat er altijd mensen zitten. Dat kan niet voor niets zijn. En terecht, zo bleek. We hebben er naast het beste ook nog het goedkoopst gegeten.
Tijd om wat over het eten na te denken hebben we op vakantie genoeg. Een geslaagd menuutje vond ik mijn soort van tomatencurry met basmatirijst. Al heb ik geen verstand van de Aziatische keuken. Het was de meest eenvoudige vorm van een curry en daarmee een echt campingmaaltje. Ook te bereiden op de skottelbraai trouwens, wat ik niet gedaan heb.

Tomatencurry

ingrediënten voor 4 personen
zonnebloemolie
1 grote ui gesnipperd
2 teentjes knoflook kleingesneden
400 gram varkenspoulet
1 eetlepel currypasta (madras)
150 ml (kook)room
4 tomaten in kleine blokjes gesneden
300 ml bouillon of water
peper en zout
500 gram basmatirijst
(koriander)

Bereiding
Fruit de ui met de knoflook in zonnebloemolie in wok of braadpan. Laat niet te bruin worden.
Voeg de varkenspoulet toe.
Roer, als de poulet is aangebraden een eetlepel currypasta door het ui/vleesmengsel en bak dit even mee. Gebruik je favoriete currypasta. Zelf gebruikte ik madras maar er zijn vele andere. Madras is behoorlijk pittig er zijn ook mildere verkrijgbaar. Let op dat de pasta altijd even wordt meegebakken. Het is niet de bedoeling dat deze rauw wordt gegeten.
Blus vervolgens af met voldoende bouillon of water en breng het geheel verder op smaak met peper en zout. Breng aan de kook en kook het geheel enigszins in. Voeg dan de room toe en laat het weer wat inkoken. Voeg tot slot de kleine blokjes tomaat toe en warm het nog even door. Zorg ervoor dat de tomatenblokjes niet kapot koken, zo hebben ze nog wat bite en geven ze een frisse smaak aan de curry. Serveer met basmatirijst. Strooi er, bij wie daar van houdt, wat kleingesneden koriander over.

Smakelijk eten!

Dit bericht werd geplaatst in familie, Oostenrijk, recept, vakantie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Vakantie in Tirol

  1. Pingback: Gröstl | Het eten is klaar

  2. Casper Tirol zegt:

    In het voorjaar kan het inderdaad heeel rustig zijn 🙂 Leuk beschreven. Recept ga ik eens proberen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s